Покрет за одбрану Косова и Метохије

Општина Зубин Поток узела адвоката да заштити права грађана којима је ’’Косовска полиција’’ узурпирала земљиште

Извор: Косово онлајн

Руководство општине Зубин Поток пре неколико дана ангажовало је адвоката Небојшу Влајића, који ће свим правним средствима помоћи грађанима чију земљу су бесправно узурпирале Косовске специјалне полицијске јединице, за градњу базе у овој општини.

Ово је последњи у низу корака који је општина Зубин Поток повукла с циљем да својим суграђанима помогне како би се заштитили од једностраних потеза власти у Приштини, која покушава да им отме земљу за градњу базе о чему је и наш портал писао.

Како за Косово онлајн кажу у овој општини, од јула када су од грађана добили информацију о бесправној градњи и отимању земље, повукли су низ корака да заштите права и интересе мештана насеља која су на удару.

“Дана  5.7.2022. године дописом број 22/2022 општини Зубин Поток обратили су се власници приватних парцела са захтевом да се хитно обуставе радови на прокопавању и насипању пута према Бранковом брду, које изводи грађевинска фирма “ИЛЕАА- ГР“ – Приштина, док о тим активностима нити какав се пројекат изводи нисмо обавештени од стране Приштине. По добијеном допису мештана, истог дана обавестили смо Полицијску станицу, а сутрадан фирму “ИЛЕАА- ГР“ из Приштине која изводи бесправне радове, са захтевом да се хитно обуставе радови у циљу заштите приватне својине и о свему томе постоји званична документација. До данас нисмо добили никакав одговор, а они су радове наставили да спроводе уз обезбеђење специјалних јединица из Приштине које нису дозволиле општинским службама прилаз градилишту  – кажу у општини Зубин Поток и додају да им се узнемирени мештани свакодневно обраћају.

“Дана 29.08.2022. године, општини Зубин Поток обратили су се мештани села Горњи Јасеновик са захтевом да им се хитно надокнади штета и да се земљиште врати у првобитно стање. У истом допису наводе да им је фирма „ ЕСКАВАТОРИ“ из Липљана прекопала више катастарских парцела за катастарску област Горњи Јасеновик. Исте парцеле су ограђене, постављени контејнери и паркиране су грађевинске машине. По добијеном захтеву, обавестили смо Косовску полицијску службу у Зубином Потоку и Основно тужилаштво у Митровици – општи департман. Такође, општина Зубин Поток је покушала да уручи извођачу радова захтев за обуставу радова, али су службеници били спречени од стране специјалних јединица полиције – наводе у општини са каквим се све ситуацијама на терену суочавају у покушају да заштите интересе грађана. 

Како додају, градоначелник Срђан Вуловић и општина обратили су се званично и КФОР-у да стане у заштиту оштећених грађана и у потпуности испуни своју мисију док су од амбасаде САД у Приштини и мисије ЕУ на Косову затражили да спрече „терорисање српског становништва“ у овој општини.

“Градоначелник Вуловић је 26. септембра одржао нови састанак са власницима приватних парцела које су проглашене парцелама од јавног значаја и у присуству адвоката Небојше Влајића из Косовске Митровице одлучено је да власници упуте приговор Влади, а трошкове поступка ће сносити Општина Зубин Поток – објашњавају у овој општини.

Како су нам потврдили из општине Зубин Поток провокације и демонстација силе јединица полиције из Приштине на северу Косова и Метохије, тачније у Зубином Потоку интензивиране су почетком 2022. године, а сви међуанродни фактори остају неми на њихове апеле. 

Грађани су, као и челници општине, чекали одговоре на раније упућене дописе и жалбе, али уместо забране радова из Приштине су добили ћутање, а на терену се наставило са узурпацијом земљишта и спречавањем слободе кретања локалног становништва.