Покрет за одбрану Косова и Метохије

Адвокат Влајић: Закон о експропријацији у случају земљишта у општини Зубин Поток грубо прекршен

Фото: Косово онлајн

Адвокат Небојша Влајић кога је општина Зубин Поток ангажовала да помогне мештанима којима је узурпирано приватно земљиште зарад градње базе специјалне Косовске полиције, каже да је у овом случају Закон о експропријацији грубо прекршен и да ће пред судом у Приштини покушати да оспори те одлуке и помогне мештанима да сачувају своју дедовину.

Влајић напомиње да је у самом процесу експропријације начињено више пропуста.

“Несумњиво је да власт има право да због општег интереса изврши експропријације одређене имовине, међутим постоји закон о експропријацији и он се мора поштовати. У овом случају није поштован ни најмање. Чак и ако је нешто из закона учињено по закону то је учињено на велики притисак јавности и на гужву која се подигла. Влада не може, нити је ред да изврши експропријацију на територији једне општине, а да  не обавести општину да има намеру да то ради, и због чега то ради, која је сврха те експропријације.

Овде се ради о још једној и то тежој ствари, каже Влајић, и напомиње да је одлука владе донета неколико месеци након почетка градње.

“Власти у Приштини нису обавестили никога о намераваној градњи и експропријацији већ су пре тога почели да граде, а тек када се јавност подигла и када су власници сазнали шта се дешава они су, тек крајем августа, донели решење, о утврђивању јавног интереса на одређеним парцелама, а месец или два раније су почели да граде без икаквог правног основа“, каже Влајић.

Он наводи да нико ни у једном тренутку није контактирао грађане који су власници земљишта, нити их је ико обавестио о радовима који се изводе на њиховим парцелама.

“Власници су с правом огорчени јер их из Приштине нико није обавестио и не знају о чему се ради. Људи не желе да остану без своје имовине, наравно њима по закону припада накнада , али то није оно што они желе. Они желе да се та експропријација спречи и да они задрже имовину коју су наследили од својих очева и дедова“, преноси Влајић захтеве власника земљишта у Зубином Потоку.

Он напомиње да нико од грађана није благовремено обавештен о чему се ради. 

“Касно, и то јако касно, кад су прошли сви законски рокови, неки од њих су обавештени, примили су некаква решења о утврђивању јавног интереса и већина је примила то на албанском језику“, истиче Влајић.

Влајић каже да ће правду потражити пред судом у Приштини и да се нада да ће мештани Зубиног Потока остати власници земљишта које су наследили од својих очева и дедова.

“Ми ћемо у сарадњи саопштином која је пружила правну помоћ свим овим власницима ускоро покренути судске поступке за оцену ове одлуке, пре свега за оцену одлуке о утврђивању јавног интереса а након тога и за сва права која грађанима припадају. Покушаћемо да оспоримо ову одлуку владе и да учинимо да људи остану власници своје земље као што су били вековима уназад и то је првенствени интерес који желимо да постигнемо. Суд који је за то надлежан је у Приштини и видећемо како ће се све ово одвијати“, закључио је Влајић.

(Косово онлајн, 29. 09. 2022)