Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Српске таблице на Косову биће укидане по фазама до 21. априла 2023.

ФОТО: КоССев

Упркос више захтева из ЕУ и САД да се за заменом српских таблица са РКС сачека још наредних десет месеци, три дана уочи истека рока, косовска влада одлучила је да по фазама врши примену своје одлуке о пререгистрацији. Иако нису експлицитно саопштили да ће продужити претходно зацртан рок, 31. октобар, у пракси ће се сада њихова одлука о уклањању српских таблица примењивати све до 21. априла – почев од опомена, преко казни, пробних таблица, па све потпуног уклањања. Курти, међутим, тврди да одлука од 29. јуна „није одложена, већ интензивирана“.

Како је косовски премијер, Аљбин Курти образложио, одлука о пролонгирању заправо је одговор на повец́ану међународну „осетљивост“ за мир и безбедност на Косову, као и то да је она донета након разговора и са безбедносним органима.

Објаснио је потом да ће се одлука примењивати по следећим фазама:

Од 1. до 21. новембра грађани ће се опомињати;

Од 21. новембра до 21. јануара биће новчане казне;

Од 21. јануара грађани ће морати да узму пробне таблице на два месеца;

Коначно, до 21. априла неће бити дозвољене ниједне друге регистарске таблице, саопштила је влада.

„Овим спровођењем одлуке по фазама показујемо нашу озбиљност да несумњиво спроведемо одлуку коју смо донели и дамо шансу свима онима који желе да се интегришу“, поручио је Курти.

Непосредно пре почетка седнице косовске владе, код Куртија је виђена Квинта, која је заједно са својом чланицом САД и Европском унијом, недавно затражила да се одлука косовске владе о пререгистрацији продужи на још 10 месеци.

Курти поручује, да упркос њиховом захтеву о вишемесечном одлагању, Приштина сматра да је ова одлука косовске владе ипак „најприкладније решење“.

Казао је уједно и да су амбасадоре обавестили о новом начину примене своје одлуке, која, како је истакао, „није одложена, већ интензивирана“.

„Они су већ обавештени, а главни центри ће моћи да се изјасне о свом ставу и инструкцији како најбоље поступити у заједничкој позицији законитости и безбедности“, рекао је Курти.

У првој реакцији Српска листа је поручила је да уколико и када буде изречена прва казна, „то може да буде повод за жесток одговор и отпор српског народа“.

Косовска влада је 29. јуна ове године донела одлуку да се уклоне све таблице РС градова на Косову и ова возила региструју на РКС, а да се са применом одлуке започне од 1. августа. Након скока тензија одбијањем Срба на Северу да то учине и Београда да подржи одлуку косовске владе, уз посредовање међународне заједнице, влада у Приштини је одредила нови рок – 31. октобар. 

(КоССев, 28. 10. 2022)