Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ковић апеловао: Радован Караџић казну да издржава у земљи најближој његовој

Фото: Н. Скендерија
ПОТПИСНИЦИ отвореног писма због нехуманог поступања према некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у британском затвору траже да се на основу међународних докумената омогући да он буде упућен на одслужење казне у земљу која је најближа његовој земљи, изјавио је један од потписника историчар Милош Ковић.
 
 • Захтјев је да се на основу најосновнијих међународних докумената, Универзалне декларације о људским правима, омогући да он буде ишчупан из канџи Велике Британије и да буде упућен, у складу са Менделиним правилима, на одслужење казне у земљу која је најближа његовој земљи и да му се у тој земљи гарантују основна права – истакао је Ковић.

  Он је упозорио да начин на који се третира Караџић у британском затвору на острву Вајт води ка најгорем могућем исходу.

  – Ми се са тим нећемо помирити – нагласио је Ковић.

  Он је појаснио да је ријеч о иницијативи пријатеља Караџића, јавних личности, интелектуалаца, дипломата, која је усмјерена на ослобођење првог предсједника Републике Српске од нељудског режима коме је подвргнут од Велике Британије.

  – Ријеч је о томе да Радован Караџић нема најосновнија људска права која су гарантована основним међународним документима, која се подразумијевају чак и за осуђенике на најтеже затворске казне. Њему су ускраћена сва права комуникације са спољним свијетом. Чак му је забрањено да комуницира и да се обраћа управи затвора – навео је Ковић.

  Ковић је рекао да су блокирани банковни рачуни оних који помажу Караџићу и да он не може да комуницира више ни са својом породицом, као и да је изложен психичкој тортури од стране особља затвора.

  – Иначе се налази у затвору гдје су на одслужењу затворске казне најтежи случајеви, људи који су масовне убице, силоватељи и други. На корак је од физичког кажњавања – додао је Ковић.

  Он је рекао да Караџић не прима штампу из своје земље, да му је ускраћена и могућност да се сретне са свештеником Српске православне цркве.

  „Подрвргнут је најгорем могућем терору“, нагласио је Ковић.

  Он је навео да писмо није упућено само генералном секретару УН Антонију Гутересу, него свим значајнијим државама чији глас се чује у свијету, у међународним односима.

  – Видећемо шта ће се догодити, али ми се нећемо на овоме зауставити – додао је Ковић.

  Према његовим ријечима, овакво третирање некадашњег предсједника Републике Српске је испод сваког људског нивоа и то се не може дозволити.

  – Мора се подсјетити и на обавезе Хашког трибунала, на обавезе које би требало да се подразумијевају и ми нећемо престати – истакао је Ковић.

  Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

  Караџићу се, како се наводи, већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

(Новости, 29. 10. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ