Покрет за одбрану Косова и Метохије

Гервала: Јеремићу забрањен улаз на КиМ због Декларације о реинтеграцији КиМ у састав Србије

Фото: Printscreen/Радио Гораждевац

Приштинске власти забраниле су данас председнику Народне Странке, Вуку Јеремићу, улазак на КиМ. Након потврде ове странке, огласила се и косовска министарка спољних послова, Доника Гервала. Подсетила је на политику ове странке која укључује реинтеграцију Косова у уставно-правни систем Србије, те казала да су овакви позиви „рецепт за рат“

Народна странка саопштила је овог поподнева да се Јеремић данас упутио у Грачаницу, где је требало да присуствује оснивању Покрајинског одбора Народне странке.

Међутим, када је возило у коме се он налазио пристигло на прелаз, оно је заустављено и, како тврде из ове странке, задржано више од два сата. Јеремићу је потом уручена и писана забрана уласка.

„Народна странка је једна од ретких политичких организација у Србији која се одважила да формира стваран и функционалан Покрајински одбор на Косову и Метохији. Наша политика је јасна: Косово и Метохија је неотуђиви део Србије“, поручили су у саопштењу.

Из ове странке уједно наводе да повратак „покрајинске администрације у уставно-правни поредак Србије мора бити дугорочни циљ сваке одговорне власти, колико год то деловало тешко у светлу актуелних околности“.

Нагласили су да треба имати у виду да су историјске прилике у којима се налазио српски народ бивале и знатно теже, као и да су односи у свету подложни променама.

Неопходно је сачувати народ, светиње и тапије. Остати сабран и не дозволити сукобе, као ни међународну афирмацију такозване косовске независности – остало ће се решити временом

 
Гервала: Позиви за реинтеграцију Косова су рецепт за рат

Поводом навода Народне странке КоССев портал обратио се косовском министарству спољних послова, али је одговор изостао.

У међувремену се, међутим, огласила косовска министарка спољних послова која је потврдила наводе о забрани уласка.

Забрана је изречена управо због навода Јеремића о реинтеграцији Косова.

Подршка оваквим идејама је, сматра Доника Геравала, слична Путиновом плану „реинтеграције“ Украјине – „то је рецепт за рат“.

„Косово неће толерисати мржњу и агресију на мирну и демократску европску земљу. Европа и САД треба да пажљиво прате све агресивније акције политичке класе у Србији и региону. Радикализација бившег председника Генералне скупштине УН Јеремића само је још један знак упозорења да су апетити Србије и Русије за територијалним освајањима далеко од краја“, нагласила је Гервала.

Ова министарка уједно сматра да све док САД и Европа не буду почеле да шаљу „смеле и јасне сигнале“, да ће Русија и Србија „наставити да изазивају тензије на Балкану“.

„Они треба да се залажу за једино одрживо решење за решавање кризе и нестабилности на Западном Балкану, односно залагање за српско признање реалности на Балкану након њених разорних ратова“, твди Гервала.

На крају поручује да Косово јесте и да ће остати „независна и суверена, про-ЕУ и про-НАТО земља која се граничи са Србијом“.

„Косово и други суседи Србије који нису у ЕУ нису сфера утицаја Србије, нити ће бити ‘реинтегрисани’ у ‘српски свет’ за који се залажу Вучић и Путин“, закључује Гервала.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 05. 11. 2022)