Покрет за одбрану Косова и Метохије

Блиц припрема јавност на потписивање Шолц – Макроновог плана

Фото: AP/ AXEL SCHMIDT, AP/ GONZALO FUENTES, EPA/ VALDRIN XHEMAJ, TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ, SHUTTERSTOCK / RINGIER

О француско – немачком предлогу који је понуђен Београду и Приштини за распетљавање косовског чвора прича се уназад три месеца, а коначно су ових дана откривена његова два важна елемента: није коначан, нити је у његовом средишту међусобно признање. Чланови приштинског тима га због тога гледају са подозрењем и траже дораду, и онда је логично запитати се да ли је то можда сигнал да би Шолц – Макрон нон пејпер могао да буде добра полазна основа за Београд?

Те две важне појединости документа којима Европска унија (ЕУ) покушава да затвори дијалог случајно или не саопштио је заменик косовског премијера Бесник Бисљими.

Уз напомену да је Приштина послала пет станица одговора на предлог, критиковао је да документ који су имали у рукама не задовољава њихова два захтева.

– Први је био да споразум буде коначан, а други да у средишту буде међусобно признање. Нисам рекао да је то добра основа, рекао сам у контексту ова два елемента, да план више задовољава захтев српске стране – рекао је он.

“Добра полазна основа”

Ако то није по вољи Косова, да ли то значи да јесте за нас? Да ли чињеница да је конципиран као документ подложан променама и не баца најјаче светло на признање отвара простор да га Србија узме у обзир? 

Ако то није по вољи Косова, да ли то значи да јесте за нас? Да ли чињеница да је конципиран као документ подложан променама и не баца најјаче светло на признање отвара простор да га Србија узме у обзир? 

Таквог става је директор Форума за етничке односе и познавалац прилика на Косову Душан Јањић. Он за “Блиц” истиче да је сад то већ “европски документ”, да је Шолц – Макрон нацрт био полазна основа, а да је усавршаван преданим радом бирократије у Бриселу.

Emanuel Makron i Olaf Šolc
Фото: LUDOVIC MARIN / TANJUG/A

Питање је, напомиње, и шта ће бити одговор Србије и да ли ће заиста наступити са својим нон-пејпером.

Емануел Макрон и Олаф Шолц

– Као такав, он пружа основе за разговоре. Када је у питању статус Косова, Бисљими је у праву, ово није оно о чему је разговоре водила приштинска и међународна власт. Нити је у питању међусобно признање, нити пуно признање, са којим Косово може да комуницира у међународним организацијама – истиче Јањић.

Он даље оцењује да Србија неће добити бољу понуду када је у питању међународно признање реалности и прилика да преговара о стварима које Србија нема.

– То треба да буде основ за инсистирање Србије на економији, енергетској сарадњи – истиче он.

Питање је, напомиње, и шта ће бити одговор Србије и да ли ће заиста наступити са својим нон-пејпером.

– Не сумњам да ће се иће на враћање дијалога, али сваки следећи корак мора добро да се промисли – каже Јањић.

 

“Независност Косова, проблем Запада а не Србије”

 

Много критичнији је бивши дипломата Владислав Јовановић. Он за “Блиц” каже да ЕУ и САД хоће да Србија реши њихов проблем, али да то није наша ствар.

– Добра полазна основа и добар знак био би да француско – немачки предлог нуди нормализацију односа између Србије и њене покрајине. Све друго што значи раздвајање није прихватљиво за Србију. То знају и земље које су прознале Косово , и то им је и циљ, да на мала врата доведу Приштину до независности – напомиње Јовановић.

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić
Фото: Снимак екрана
Аљбин Курти и Александар Вучић

Шолц – Макрон предлог испливао је у јавност након што је ситуација на Косову дестабилизована одлуком косовског премијера Аљбина Куртија да тражи пререгистрацију возила из Србије. Срби са севера Косова узвратили су барикадама, а варнице су угушене шатл дипломатијом САД и ЕУ.

То је био окидач да француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц пошаљу своје специјалне саветнике Емануела Бона и Јенс Плотнера у мисију спашавања дијалога. Убрзо је стигла и вест да нису седели скрштених руку, и да је из Париза и Берлина послат предлог за решење несугласица.

Званични примерак тог плана до сада није објављен, а незванично су процуреле две верзије овог предлога: од 13 и 9 тачака. “Старија” верзија, која наводно има четири странице, обухвата период од 10 година и предвиђа улазак Косова у УН без противљења Србије. Наша земља заузврат добија убрзан улазак у ЕУ и значајну финансијску помоћ.

 

Две верзије једног предлога

 

Косово би, такође, у четири фазе улазило у међународне организације, почело би од Савета Европе (прва фаза), па преко Интерпола и Унеска (друга фаза), и НАТО (трећа фаза) стигло на крају до УН-а (четврта фаза).

О њему се огласио председник Србије Александар Вучић , и оценивши да је оно што је видео из француско-немачког предлога “веома тешко за Србију”.

– Ако бих морао у овом тренутку да се одредим, нису нам дали шансу. Надам се да ће у том следећем документу бар да нам пруже прилику – рекао је Вучић.

Ujedinjene nacije
Фото: SETH WENIG / TANJUG/AP
Уједињене нације

Свежија верзија практично је копија уговора две Немачке који је потписан 1972. године, нема експлицитних одредби независности и самосталности две стране, али садржи оне о неповреповредивост међусобних граница и поштовању територијалног интегритета. Предвиђа отварање сталних мисија који ће бити основана у седишту Владе.

Аутентичност документа који је процурео ни Берлин, ни Париз ни Европска унија нису ни потврдили али ни демантовали, док је извор Блица из дипломатских извора, а који је држао у рукама Шолц – Макрон предлог, рекао је да “личи на онај који је добила Србија”.

“Блиц” се тим поводом обратио званичницима у Берлину, ради потврде његове веродостојности, а портпарол немачке Владе је као одговор подсетио на недавну изјаву канцелара Олафа Шолца који је рекао да “договор мора да буде постигнут” и да се “нада да ће ускоро видети резултате.”

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Блиц, 20. 11. 2022)