Покрет за одбрану Косова и Метохије

Милош Ковић: “Косовски завет у прошлости, садашњости и будућности српског народа“

Милош Ковић
Име: 16. 11.2022- KATEDRA prof. dr Milos Kovic-KOSOVSKI ZAVJET U PROSLOSTI, SADASNJOSTI I BUDUCNOSTI SRPSKOG NARODA;Опис: проф. др Милош Ковић: “Косовски завет у прошлости, садашњости и будућности српског народа“Тип: audio/mpeg

 

Поштовани слушаоци Радио Светигоре, драга браћо и сестре, у новој емисији из серијала “Катедра”, вашој љубави и пажњи препоручујемо да чујете занимљиво предавање које је одржао проф. др Милош Ковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

 

Проф. др Милош Ковић говорио је на тему “Косовски завет у прошлости, садашњости и будућности српског народа“.

Предавање је одржано у понедељак, 7. новембра 2022. године, у препуној Свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Ово је прво предавање у оквиру дјелатности новоустановљеног Омладинског одбора Матице српске.

Догађај је организован у сарадњи са Хуманитарном организацијом Срби за Србе и посјетиоци догађаја су били у прилици да приложе добровољни прилог за дјецу с Косова и Метохије.

Милош Ковић предавањеУводну ријеч одржао је проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Председник Станић подсетио нас је на важност задатка који је пред нама, а то је утемељивање опстанка нашег народа и чување мјеста наше културе, језика и народа у будућности.

Обратила се и доц. др Јелена Марићевић Балаћ, председник Омладинског одбора Матице српске, рекавши да „сваки важан тренутак у животу и појединца и колектива треба да буде заветни и иницијацијски“ и да стога „не постоји бољи начин да Омладински одбор Матице српске отпочне свој рад симболичким окупљањем око завета“.

Проф. др Милош Ковић нагласио је да је пуна сала одличан доказ да је Матица српска препознала оно што се догађа у нашем друштву. „У току је нека врста новог омладинског таласа, покрета који је уочљив у последњих неколико година. Лозинка тог новог омладинског покрета је Косово“ – нагласио је проф. др Милош Ковић.

У умјетничком програму су ученици основне школе Анђелија Поповић и Данило Милошевић извели пјесме „Густа ми магла паднала“ и „Сини јарко сунце са Косова“. Својим присуством предавање су увеличали пријатељи и сарадници Матице српске.

Предавање смо преузели са Јутјуб канала Матице српске, на чему им топло благодаримо.

мр Александар Вујовић,
уредник Катихетског програма Радио Светигоре и професор Богословије Светог Петра Цетињског

(СВЕТИГОРА, 16. 11. 2022)