Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Шапоњић: РТ Балкан на лицу места – Напетост на северу Косова расте, Србе чека дуга, неизвесна ноћ

Возила Еулекса у Косовској Митровици (Фото: Зоран Шапоњић)
Главно питање је да ли ће Приштина, како је и најављено, почети од вечерас да кажњава људе које косовска полиција на путевима затекне са српским таблицама са ознакама косовских градова.
 

Са првим поподневним вестима из Брисела да никакав договор на тројним преговорима представника ЕУ, председника Србије и премијера привремених институција у Приштини није постигнут, расте напетост на северу Косова. Ово подручје тоне у дугу, неизвесну ноћ и нико у овом тренутку не може да каже шта би се ноћас могло десити нити шта носи сутрашњи дан.

Из Српске листе још почетком новембра најављено је да ће прва казна изречена због српских таблица „бити разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и онемогући право на слободу кретања“. Шта ће ово значити на терену остаје да се види уколико Приштина одлучи да ноћас почне кажњавање Срба због таблица.

Током поподнева овде је са великом пажњом пропраћено обраћање из Брисела председника Србије Александра Вучића и његова изјава да током дана никакав договор није постигнут. Овде људи нарочиту пажњу посвећују изјави председника Србије да је српска страна прихватила захтев ЕУ да се престане са издавањем нових КМ таблица, а да остаје да се види да ли ће Приштина прихватити захтев ЕУ да одустане од изрицања казни Србима због регистарских таблица.

Ова мера, уколико буде спроведена, значиће да на северу Косова, где је, како се процењује, око 9.000 возила са КМ, ПР, таблицама тај број у наредном периоду неће расти. Истовремено, остаје податак да је од почетка кампање Приштине да се возила на северу КиМ пререгиструју на РКС таблице то урадило укупно 26 власника таквих возила.

У Северној Митровици вечерас је мирно, напето, неизвесно. У граду нема пешачких патрола ЕУЛЕКС-а, повремено прође по неко патролно возило ове мисије, а на главном мосту преко Ибра и даље у више џипова дежурају италијански карабињери из састава међународних снага.

Иначе, вечерас је из ЦИК Косова стигла вест да се разматра могућност продужења рока за пријаву актера на изборе за градоначелнике четири општине на северу КИМ који је расписала Вјоса Османи. Према последњим подацима за те изборе до сада се пријавила само једна – албанска листа.

Доста узнемирености овде током поподнева уносе вести из медија у Приштини и најаве могућег повећања присуства косовских специјалаца на северу КиМ.

(РТ, 21. 11. 2022)