Покрет за одбрану Косова и Метохије

Борељ: Вучић прихватио предлог, али не и Курти – ПР да одмах обустави фазну пререгистрацију, а БГ издавање нових КМ таблица

Фото: Видео принт/КоССев

Од осам сати ујутру исто толико сати разговора, али без договора. Председник Србије прихватио је предлог Европске уније за решавање кризе са таблицама, али не и косовски премијер, саопштио је након данашњих сусрета у Бриселу високи представник ЕУ, Жозеп Борељ.

Борељ је данас одржао билатералне сусрете са српским председником и косовским премијером, док је потом уследио вишечасовни трилатерални сусрет.

Након завршетка разговора овај званичник ЕУ се обратио медијима на конференцији за штампу на којој нису била дозвољена питања.

Казао је да је било битно да обојица данас дођу у Брисел због кризе која је на делу а свега три месеца од последњег састанка у вези са кризом такође у августу месецу.

Каже да се спор око таблица од тада погоршао.

Борељ прецизира да се од лета управља кризама и покушава да се избегну вештачки рокови и нове кризе.

„Од прошлог лета смо заокупљени сталним управљањем кризама, покушавајући да избегнемо један вештачки рок за другим: од рока до рока, од кризе до кризе“

 

„То значи да нисмо успели да се усмеримо на прави проблем – нормализацију односа, која би спречила такве кризне ситуације јер је узрок много већи од таблица“, назначио је.

Подсетио је да је Косово одлучило да се од 22. новембра, односно од поноћи кажњавају они који нису пререгистровали своја возила на РКС.

Осврнуо се и на то да је ова одлука о пререгистрацији довела до тога да Срби са Косова изађу из институција на Север.

„Мање од 50 Албанаца полицајаца на Северу ради у полицији, што није довољно. То доводи до опасног безбедносног вакума у осетљивој ситуацији“, навео је Борељ.

Подсетио је и на то су на терену ЕУЛЕX и КФОР, али и прецизирао да они не могу да преузму улогу локалне полиције, јер то није у скаду са њиховим мандатом и капацитетом.

 

Након данашњих сусрета у Бриселу Борељ је казао да је странама јасно нагласио да не може овако да се настави, односно да треба да се престане са роковима и кризама.

Назначио је да очекује од Куртија и Вучића да покажу вољу да се договоре око неслагања и да наставе са нормализацијом како би уједно наставили на европским путевима.

Борељ је потврдио да је странама изнео предлог за привремено решавање кризе, односно поновио навод које је након данашњих сусрета, изнео и српски председник.

Назначио је да ЕУ очекује од Косова да обустави будуће фазе у вези са пререгистрацијом на Северу, а Србија да суспендује издавање нових таблица са ознакама градова на Косову, укључујући и КМ таблице.

Међутим, каже да је овакав предлог одбио косовски премијер, а док га је српски председник прихватио.

„Након вишечасовних разговора две стране нису успеле да се сложе око решења данас. Мислим да постоји важна одговорност за неуспех разговора данас и за било коју ескалацију и насиље које би могло да се догоди на терену у наредним данима“, поручио је.

У међувремену се огласио и портпарол ЕУ Петер Стано, наводећи да и Курти и Вучић „сносе одговрност за неуспех данашњег састанка и за било коју ескалацију и насиље које се може догодити на терену“.

 

Зато је још једном позвао стране да прихвате предлог ЕУ и примене оно што се од њих захтева.

„Прво, сада очекујем да Косово одмах обустави даље фазе у вези са пререгистрацијом возила на Северу Косова. Понављам: сада очекујем да Косово одмах обустави даље фазе у вези са пререгистрацијом возила на Северу Косова. А Србија, да обустави издавање нових регистарских таблица са ознакама косовских градова, укључујући и КМ таблице“, поручио је Борељ.

Каже да би то омогућило да се пронађе одрживо решење за питање таблица у контексту нормализације односа.

Са друге стране, тврди да то што данас није постигнут споразум значи да мора да се изведе закључак о томе како се процес преговора одвија.

Најавио је да ће да информише своје колеге и партнере о понашању страна и недостатку поштовања за међународне правне обавезе. Тврди да се то нарочито односи на Косово.

„Ово је веома негативан сигнал. Због недостатака данашњег споразума, то такође значи да морамо да извучемо неке закључке о томе како се ти разговори воде. Обавестићу земље чланице о понашању страна у овим разговорима и непоштивању међународних обавеза, а то се пре свега односи на Косово“.

 

Тврди да ће дијалог и даље бити високо на његовој агенди уз подршку Лајчака којем се захвалио на раду и стрпљењу.

Осврнуо се и на европски, односно у јавности познатији као француско-немачки предлог за који је казао да он представља могући излаз из кризе за перспективу нормализације и испуњење свих обавеза и споразума.

„Владавина права не сме да служи као изговор за тензије и ескалацију, уз непоштовање важних и обавезујућих обавеза договорених пре много година у оквиру дијалога (Београд-Приштина) који воде Европска унија и моји претходници, високи представници“

 

„Надам се да ће обе стране испунити моје захтеве како би се избегла ескалација и нова опасна криза“, поручио је за крај Борељ.

Председник Србије је такође за медије потврдио из Брисела да је Борељ тражио од Приштине да обустави примену одлуке о пререгистрацији, односно друге фазе – кажњавања возача, а од Београда да више не издаје нове КМ таблице.

„Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор. Српска страна је била апсолутно конструктивна. Десет пута мењане текстове смо прихватили, али албанска страна ниједног секунда није хтела да прихвати ништа, увек би додавали нешто што је било јасно да није могуће“, казао је Вучић.

Вучић је потврдио да је Србија прихватила предлог Брисела, односно да „је све у реду“, те казао да ће га поштовати и понашати се у складу са тим.

Ипак, казао је и да треба да се сачека и види шта ће друга страна да каже.

(КоССев, 21. 11. 2022)