Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић из Брисела: Нема договора, Борељ тражио да ПР не кажњава, ми да не издајемо КМ таблице – за нас је то у реду

Фото: Стефан Стојановић

У Бриселу је управо завршен хитан трилатерални сусрет на високом нивоу у склопу дијалога Београда и Приштине, а којем су претходили билатерални сусрети. До договора се није дошло, потврдио је српски председник након завршеног сусрета. 

„Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор. Српска страна је била апсолутно конструктивна. Десет пута мењане текстове смо прихватили, али албанска страна ниједног секунда није хтела да прихвати ништа, увек би додавали нешто што је било јасно да није могуће“, казао је Вучић.

Након вишечасовног састанка са косовским премијером, Аљбином Куртијем, којим је посредовао високи представник ЕУ, Жозеп Борељ, каже да ће сада да „сабере све утиске“ и да ће се обратити народу вечерас или сутра.

Казао је и да ће Србија „послушати оно што ће бити савет и захтев високог представника“.

„Он је тражио да они (Приштина) не примењују казне (за таблице), а ми да не издајемо нове таблице КМ, што смо ми рекли да је све у реду. Тако да ћемо ми то поштовати и понашати се у складу са тјим, а видећемо шта ће да ради друга страна“, додао је Вучић.

Вучић уједно поручује да је сада свима у ЕУ и свету јасно ко је био конструктиван и желео договор, очување мира и стабилности, а ко није.

Назначио је да је Србија, када се прича о будућности, једино инсистирала на томе да се поштују потписани договори.

„То је оно што је све време камен спотицања јер не желе оно што је договорено да се примени, већ да се примењује нешто о чему није ни разговарано“:

Каже и да пред Србијом нису лаки дани.

Пред нама су бесане ноћи и свакако много тешких дана

 

Каже да не мисли да „имамо не знам какву трагедију“, али и да неће бити лако у наредном периоду. Народу на КиМ је поручио да ће бити уз њих.

Вучићевом обраћању и претходили су билатерални, а потом и вишечасовни трилатералан састанак у Бриселу.

Високи представник ЕУ, Жозеп Борељ, састао се прво нешто након 08.00 са косовским премијером, Аљбином Куртијем.

Четрдесетак минута касније медији су известили о томе да се Борељ састао и са председником Србије, Александром Вучићем.

Након 10.00 уследили су извештаји о томе да се Борељ, заједно са изаслаником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком, састао и са Куртијем и Вучићем.

Конференција високог представника ЕУ очекивала се око поднева, како је било и најављено на телевизијском каналу европских институција, али до сада није било оглашавања у вези са разговорима у Бриселу.

Током одржавања трилатералног састанка поједини портали у Србији јавили су да Вучић наводно није пристао на оно што је предложено као решење, али су изостале званичне потврде.

Сам Вучић се током дана огласио на Инстаграму наводећи да игра шах, док чека завршетак билатерале између Приштине и Брисела.

 

Са друге стране, дописници појединих приштинских медија извештавали су током овог састанка да су мале шансе да ће данас доћи до договора.

Хитни састанци на високом нивоу, како су их назвали из ЕУ, одржали су се с циљем проналаска решења за окончање тренутне кризе, односно спречавања даље ескалација ситуације на терену, а уочи почетка примене нове фазе одлуке косовске владе о таблицама која обухвата кажњавање возача који нису пререгистровали своја возила на РКС.

Фаза кажњавања у износу од 150 евра је заправо, на основу одлуке косовске владе из октобра месеца, требало да почне да се примењује од данас. Међутим, јуче, убрзо након потврде Београда и Приштине о сусрету на високом нивоу, Косовска полиција је саопштила да прва фаза траје све до краја дана, а друга почиње 22. новембра.

Са друге стране из Српске листе су претходно поручили да ће изрицање прве новчане казне бити „повод за отпор српског народа“, док је председник Србије јуче казао да ће избити „пакао на терену“ уколико специјалци учествују у кажњавању оних који нису прешли на РКС, али и да се нада да неће доћи до оружаног сукоба.

Такође, уочи данашњег састанка и из Брисела је саопштено да криза са таблицама мора да се реши пре примене нове фазе одлуке о таблицама.

(КоССев, 21. 11. 2022)