Покрет за одбрану Косова и Метохије

Болтон: Вучић и Тачи предложили размену територија

Фото: www.globallookpress.com © Security Adviser Pavlo Bagmut/Global Look Press
Бивши члан администрације Доналда Трампа понудио је своју визију решења питања Косова и Метохије.
 

Бивши саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон сматра да решење за “косовско питање” мора да потекне од Приштине и Београда а не од спољних фактора попут Европске уније или Сједињених Америчких Држава.

“Несугласице из прошлости неће бити решене овим преговорима у Европској унији. То није решено 20 година”, рекао је Болтон у интервјуу “Албанијан посту”.

 

Говорећи о састанку на којем су се премијер тзв. Косова Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић састали са посредницима ЕУ Жозепом Борелом и Мирославом Лајчаком, Болтон каже да је суштина проблема та да странци могу да понуде предлоге и идеје, али да две стране морају да одлуче о овом питању и да ли им је будућност важнија од прошлости.

“Ово нема везе са ‘Косовом’, нема везе са Србијом, то има везе са оваквом природом несугласица које су веома дубоке, које су веома снажно осетиле обе стране. Нико нема илузија да је на ова питања лако одговорити. Али странама треба помоћи да виде будућност као важнију од прошлости”, рекао је он.

Нова страница

“Пут напред је да заправо окренете страницу. Узмимо сада ово питање регистарских таблица, јер, колико сам схватио од многих људи, то није мали проблем. То је питање вршења власти Србије на ‘Косову’. Срби кажу да то није позиција суверенитета, то су само старе таблице”, истиче Болтон.

Ни Сједињене Америчке Државе ни Европска унија неће решити ово питање за ‘Косово’ и Србију. Не постоји креативност ван региона за коју ћу дати решење, оценио је он.

Према његовим речима, решење ће доћи ако премијер “Косова” и председник Србије буду имали политички капацитет у својим државама и кажу да ћемо, шта год да се ради, ићи напред.

“Слика која ми је остала у мислима је она да је на једној страни премијер Курти, на другој председник Вучић, а на челу стола Европска унија. То једноставно не завршава посао. Слика коју треба да видимо су два лидера и нико други у просторији”, рекао је он.

Будући да страни предлози не успевају и најновији француско-немачки ће имати исту судбину. “Овај предлог мање-више замрзава статус кво за будућност”, оценио је Болтон.

“Ако тражите само привремену стабилност у кратком року – што је начин на који ЕУ приступа стварима – онда то можда има смисла, али ако тражите трајно решење, онда је очигледно да то неће функционисати”, рекао је Болтон и као решење предложио размену територија између “Косова” и Србије јер му се чини да је та идеја потекла од самих лидера.

“Тада сам разговарао са оба лидера, Тачијем и Вучићем, и они су били вољни да то покушају, јер није на мени као аутсајдеру да дођем до савршеног решења, то је на самим странама. Веровао сам да вреди покушати, жао ми је што није успело”, рекао је он.

Покретање циклуса на Балкану

Противници те идеје су – поред унутрашњих замерки – били и поједини европски лидери. Један од разлога је, каже, био је страх да би, ако се то догоди између тзв. Косова и Србије, то могло да произведе циклус развоја догађаја на Балкану.

Други разлог, према Балтону, био је тај што су “Европљани били иритирани јер су Американци умешани”.

Болтон, који је био саветник у администрацији Доналда Трампа, каже и да нова америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом нема приступ Балкану.

“Мислим да је превише заузета ратом у Украјини. Постоје и слабости у подршци НАТО-а Украјини. С друге стране, Руси су колико год могу активни да ослабе јединство Запада. Мислим да не радимо добро на Балкану. Не могу да оправдам овакав приступ, не могу ни да се извиним, јер нисам део администрације, али мислим да недостатак пажње дозвољава другима који нису за америчке интересе, или за интересе региону, да уђе и изазове невоље. Нажалост, мислим да се то дешава”, рекао је он.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(РТ, 22. 11. 2022)