Покрет за одбрану Косова и Метохије

Болтон: На иницијативу Тонија Блера, 2018. сам прихватио размену територија

Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Бивши саветник за националну безбедност САД Џон Болтон сматра да предлог, односно идеја за коначно решење проблема између Београда и Приштине нужно мора да потиче од самих страна, а не од било ког спољног фактора – ЕУ или САД.

Болтон је у интервјуу за Албанијан пост говорећи о последњем састанку Београда и Приштине у Бриселу, рекао да две стране морају да одлуче да ли им је будућност важнија од прошлости, упркос томе што су несугласице дубоке и шсто на та питања није лако одговорити, преноси Танјуг.

Болтон је навео да му је са састанка у Бриселу у мислима слика да је на једној страни Курти, на другој Вучић, док су на челу стола представници ЕУ. Према његовом мишљењу, то не функционише и слика коју треба да видимо су две стране и нико други у просторији.

Говорећи о француско-немачком предлогу, Болтон је оценио да он мање-више замрзава статус кво за будућност. Према његовом мишљењу, тај предлог можда нуди простор за преговоре, али није потпуно решење проблема.

“Ако тражите само привремену стабилност у кратком року, што је начин на који ЕУ приступа стварима, онда то можда има смисла, али ако тражите трајно решење, онда ово очигледно неће успети”, каже Болтон.

Говорећи о идеји размене територија или редефинисања граница, коју је 2018. године подржао, Болтон је рекао да је за њу први пут чуо од бившег британског премијера Тонија Блера, који се, како Болтон тврди, састао са лидерима из Београда и Приштине и рекао да је то можда веома добра прилика јер је видео да се “обе стране померају са својих ранијих позиција, мислио је да ће обе стране имати политичку вољу и политичку моћ да то ураде”.

Према мишљењу Болтона, та идеја је пропала углавном због унутрашњих несугласица на КиМ, а и поједини европски лидери били су против ње јер им се није допала идеја о промени граница и зато што су били иритирани тиме што су Американци умешани.

Болтон је рекао да је интерес САД да стране постигну споразум, а не да он буде наметнут.

 
 
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије