Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти на захтев Америке одложио одлуку о кажњавању због таблица за 48 сати

© AP Photo / Olivier Douliery/Pool Photo
Власти привремених институција у Приштини одложиле су примену одлуке о кажњавању оних који нису извршили пререгистрацију возила са српских на косовске таблице за 48 сати.
 
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти објавио је то вечерас на Твитеру. Одлука је донета на захтев Сједињених Америчких Држава, а Курти се тим поводом захвалио америчком амбасадору Џефу Ховнијеру на посвећености и ангажовању.
 
„Прихватам његов захтев за 48-часовно одлагање изрицања казни за нелегалне КМ (и друге) аутомобилске таблице. Срећан сам што ћу радити са САД и ЕУ на проналажењу решења у наредна два дана“, навео је Курти на свом налогу на Твитеру.
 
 
Како јављају медији на албанском, амбасадор Ховнијер је објавио кратко саопштење да су САД, како је рекао, забринуте што лидери Косова и Србије нису постигли споразум о решењу тренутне кризе на Косову и Метохији.
 
„Питали смо владу Косова да одложи за 48 сати примену и дозволи ЕУ и САД да се убудуће ангажују у проналажењу решења“, навео је он.
 
У Бриселу су јуче одржани преговори Београда и Приштине у којима су учествовали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти. Иако је Вучић прихватио предлог ЕУ за деескалацију ситуације, Курти је тај предлог шефа европске дипломатије Жозепа Бореља одбио.