Покрет за одбрану Косова и Метохије

Због неслагања хрватског председника и министра одбране војници на КиМ испраћени два пута

Председник Хрватске Зоран Милановић (Фото: Танјуг/ХО)
Министар одбране Хрватске Марио Божиновић одлучио је да присуствује испраћају војника раније, како би избегао сусрет са хрватским председником Зораном Милановићем.
 

Хрватски војници који ће бити део КФОР-а на Косову и Метохији, испраћени су данас два пута из вараждинској касарни због несугласица између министра одбране Хрватске Мариа Баножића и хрватског председника Зорана Милановића. 

Из кабинета председника Хрватске јуче је медијима послата најава да ће Милановић присуствовати испраћају војника у данас 14 сати, док је из хрватског Министарства одбране најављено да ће Баножић доћи у Вараждин у подне.

Како пише хрватски “Т портал”, иако то није наведено у позиву Министарства одбране, јасно је да је Баножић одлучио да присуствује испраћају раније, како би избегао сусрет са председником Хрватске.

Хрватски медији наводе да није новост да се два пута одржавају свечаности због несугласица између министра и председника.

 

“Т портал” је подсетио на догађај када су кадети који су дипломирали на “Хрватском војном училишту Фрањо Туђман”, били у прилици да два пута стоје у реду, салутирају, рукују се са званичницима и да им породице два пута честитају на успеху, управо због намерно неусаглашених термина хрватских званичника. Хрватски министар одбране тада је организовао пријем у активну војну службу, да би потом Милановић, посебном свечаношћу, доделио прве официрске чинове кадетима. 

Сукоб око Војнобезбедносне-обавештајне агенције

Несугласице и лоша сарадња између два хрватска званичника, како наводи “Т портал” прети да угрози систем војне и националне безбедности, јер се два месеца након што је Милановић покренуо разрешење Ивице Киндера, нису усагласили око кандидата и именовања новог директора Војнобезбедносне-обавештајне агенције.

Наиме, министар одбране Баножић требало је да предложи кандидата, а председник Милановић и премијер Хрватске Андреј Пленковић да потпишу документ којим се именује одређени кандидат. Колико је хрватској јавности познато, Баножић још увек није упутио предлог за именовање новог директора. Ивица Киндер, како пише “Т портала”, смењен је са ове функције, али је и даље обавља фукнцију у в. д. звању јер његов наследник још није именовао. У међувремену, Ивица Киндер свакодневно долази на посао, издаје наређења, а хрватску јавност највише брине чињеница да он још увек има увид у информације и документа из војно-безбедносног система.

Подсетимо, председник Хрватске раније је поручио хрватским војницима који иду на Косово и Метохију да ће их “једни дочекати пријатељски, а други никако”, указујући на албански и српски народ.

 

Оружане снаге Хрватске учествују у НАТО мисији Кфора на Косову и Метохији од јула 2009. године.

(РТ, 21. 11. 2022)