Покрет за одбрану Косова и Метохије

Матија Бећковић о Миловану Данојлићу: Отишао је најталентованији од нас

Фото: Нова.рс

Одлазак Милована Данојлића погодио је његовог пријатеља и колегу по перу Матију Бећковића који је за Нова.рс истакао да је Данојлић увек био “најталентованији од свих”.

 

– Данојлићу сам јуче послао своју песму „Тамо далеко“ у којој се помињу његови Ивановци, а нисам ни слутио да ће данас отићи. Бранку Миљковићу сам рекао пре више од 50 година: „Најталентованији је Милован Данојлић“, а он је одговорио „Јесте“. Милован је умро у Поатјеу, а одавно је направио гробницу у Ивановцима и већ данас је тамо са Паундом, Јејтсом, Јонеском и осталим писцима које је посрбио и поклонио српским читаоцима – казао је Бећковић.

Матија Бећковић и Милован Данојлић Фото: Библиотека Љиг

У јулу ове године, поводом 85. рођендана угледног писца и академика Милована Данојлића, у дворишту Градске библиотеке Љиг која носи његово име, уприличено је књижевно вече на којој је славни песник представио своју нову књигу „Исповест на тргу“, у издању Српске књижевне задруге. Овај догађај је управо отворио академик Матија Бећковић, беседом о свом пријатељу и колеги, а назвао ју је једноставно Библиотека „Милован Данојлић“:

– Први је стигао до Паунда, код Јејтса и Џојса у Даблин, код Шекспира у Стратфорд и Лондон, код Бодлера, Клодела, Арагона, Сиорана у Париз и својим ингениозним преводима уписао их и у српске писце. Коста Христић ми је рекао да Клодел у српском преводу боље звучи него у француском оригиналу. О славним песницима које је препевао написао је есеје од којих немамо бољих, а кад сам то рекао Мији Павловићу, додао је – ни тачнијих – рекао је тада између осталог Бећковић.

(Нова, 23. 11. 2022)