Покрет за одбрану Косова и Метохије

Живојин Ракочевић: Страх и трпљење лакше се подносе уз Дечане, Грачаницу и Патријаришију

Живојин Ракочевић

„Криза на северу Косова и Метохије само је видљиви симптом тешке и фаталне болести једног система на који је Mеђународна заједница, најчешће узалудно, потрошила милијарде евра“, за портал ИН4С каже Живојин Ракочевић, новинар и писац, директор Дома културе Грачаница и председник УНС-а.

-Ово је простор сталне кризе и његово функционисање је засновано на производњи хаоса и инцидената, након којих се извршитељи, и произвођачи немира најчешће, награђују. Садашње Косово је институционална љуштура без садржаја, у њој нема економије, демократског потенцијала, здравих идеја и перспективе. За 80% Албанаца, бекство на Запад је једино решење, зато је важно да се нађе непријатељ – да буде крив за све! Разуме се да су то Срби, њихове цркве, језик и интерес, сматра Ракочевић.

Такође, занимало нас је на који начин сва политичка дешавања утичу на свакодневни живот Срба у нашој јужној покрајини.

– Срби су 20 година формирали свој гето начин живота, избачени из градова прилагодили су репресији и трпе. Један од основних проблема је умножавање страхова и питање како их савладати. Сигурно је да се страх и трпљење лакше подносе уз Грачаницу, Дечане и Патријаршију и да је ту дубина и потенцијал који се не могу избрисати.

У последње време, догађаји се ређају један за другим, свакодневно уносећи немир у наше становништво, oдлуке се доносе и одлажу и све је неизвесно. Ракочевић сматра да је криза на Северу Косова и Метохије само симптом болести система.

– Све што сада видите у јавности, а повезано је са таблицама на аутомобилима, само је делић напада, провокација, институционалне репресије, каменовања, продаје имовине под притиском, сегрегације и обесмишљеног живота. Дакле, криза на северу само је видљиви симптом тешке и фаталне болести једног система на који је Међународна заједница, најчешће узалудно, потрошила милијарде евра.

Запад, ипак, реагује тек толико да се каже да су ту.
Живот тече и мора се наставити. Шта очекује становнике наше јужне покрајине убудуће питали смо Живојина Ракочевића, који каже да је решење за статус и слободне односе дао недавно, један од највећих албанских лобиста, Френк Визнер: живите и пустите друге да живе!

-Изгледа да се и америчка улога на Косову мења и да је „млада демократија“ изгубила ону важност, ако ни због чега другог, оно због потрошених година у којима се могло нормално живети, закључује Ракочевић.

(ИН4С/ИСКРА, 25. 11 .2022)