Покрет за одбрану Косова и Метохије

Кустурица се опростио од Нога: „Заслужио је одмор“

Фото: Новости архива

ПРОСЛАВЉЕНИ српски режисер Емир Кустурица поручио је да је један од највећих српских пјесника Рајко Петров Ного, који је преминуо јуче у Београду, „заслужио одмор“.

 

– Онај који је написао „Зимомору“ и онај који је изговорио тако тешку ријеч, а чији је живот био углавном патња, у једној фази и политичко страдање, заслужује да се пресели у топлије крајеве, да се пресели у једно ново насеље у коме ће све бити лакше него што је било у његовом животу – рекао је Кустурица.

Он је навео да је Рајко Петров Ного човјек кога су камиони по Сарајеву гонили да га убију и чије пресељење у Београд бива спас тијела, али, изгледа не и душе.

– Али је макар тамо гдје се скрасио, а то је била Србија, избјегао нове камионе и нове нападе – рекао је Кустурица.

Академик Матија Бећковић је поводом смрти Нога рекао да, исто као што је „онај Сријемац Рајко остао сам у Сријему, тако је и Рајко од Херцеговине дуго самовао и боловао на Вождовцу /у Београду/“.

– Али, Рајко Ного је за себе исплео невидиму и неподериву капу у сонетној форми и постао после /Јована/ Дучића и /Алексе/ Шантића најизведенији и најподвезанији песник који нам је стигао из Херцеговине – рекао је Бећковић.

Он је појаснио да је управо ове ријечи изговорио пред Ногом, када је примао „Жичку хрисовуљу“, а да га је док је боловао опјевао и посветио му пјесму чији стихови гласе:

– Богами сам добар ко ме васпитавао и племенит сам ко ме подизао, добро сам се држао ко ме саслушавао и порастан сам где сам порастао. Доста научих ко ме је учио. Добро сам прошао ко ми је судио, мало сам мучен ко ме је мучио, није чудо када бих промироточио – рекао је Бећковић о Ноги.

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного преминуо је јуче у 77. години у Београду.

(Вечерње новости/Искра, 29. 11. 2022)