Покрет за одбрану Косова и Метохије

Боцан-Харченко: Посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокера

Ауторска права: www.globallookpress.com © MFA Russia
Амбасадор Руске Федерације у Србији оценио је да је Запад смањио напетост проблема регистарских таблица, али да сада поново долива уље на ватру.
 

Поводом изјаве високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који је најавио да ће се на преговарачком столу у Бриселу наћи француско-немачки план који подразумева улазак тзв. Косова у Уједињене нације, реаговао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко:

“Како јављају српски медији, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ, говорећи о наставку дијалога између Београда и Приштине, јасно наговештава да је сада неопходно усредсредити се на тзв. француско-немачки предлог решавања питања Косова и Метохије. Видимо да јавни став Председника Србије Александра Вучића о том питању за њега није важан. Другим речима: Запад је смањио напетост проблема регистарских таблица, који је Приштина вештачки створила, али није то урадио у циљу нормализације ситуације у покрајини, а сада поново долива уље на ватру.

Не заборавимо да је сагласност на посредовање Европске уније у дијалогу дала Генерална скупштина УН. Да ли се Брисел посаветовао са државама-чланицама УН, од којих већина, више од 100 држава, не признаје ‘независност’ Косова, да би тако олако, заповеднички уврстио француско-немачки план у агенду дијалога? Питање је, наравно, реторичко…

 

Уз све наведено чини се да су у ЕУ примили као очекиване алармантне поруке из Тиране са заједничке седнице парламента Албаније и тзв. ‘парламента’ самопроглашеног Косова у духу идеја ‘велике Албаније’. Поруке које величају ОВК и њене вође које се оптужују за злочине против човечности.

Све у свему, изгледа да посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокера”.

(РТ Балкан, 29. 11. 2022)