Покрет за одбрану Косова и Метохије

Србину из Пећи продужен притвор за још 60 дана

Извор: КоССев

Милораду Ђоковићу (62), који је 26. јуна ове године ухапшен у Витомирици код Пећи, а због наводног ратног злочина, продужен је притвор на још 60 дана.

Ђоковићев адвокат, Василије Арсић изјавио је за агенцију Бета да косовско тужилаштво нема доказе за првобитну оптужбу да је Ђоковић учествовао у убијању цивила 1999. године и да сада „измишља“ нова кривична дела.

Косовско специјално тужилаштво је након хапшења Ђоковића саопштило да се он сумњичи да је починио кривично дело „рат против цивилног становништва“, а у вези с акцијом од 7. маја 1999. године, када је у региону Пећи убијено девет цивила албанске националности, а нестало још пет особа.

„Тужилаштво нема ниједан доказ да је Ђоковић учествовао у било каквом убијању цивила албанске националности. Уместо да буде ослобођен, њему је сада продужен притвор због сумње да је учествовао у силовању једне Албанке, која га је наводно препознала на фотографији“, рекао је Васић.

Према речима адвоката, Ђоковић је био једини Србин који је после рата остао да живи на свом имању у Витомирици код Пећи, а радио је у матичној служби у Гораждевцу.

„Да је Ђоковић пре или за време рата починио било какав злочин према Албанцима, сигурно не би остао да живи у Метохији. Он је свих ових година био једини Србин у Витомирици, где је нормално живео с комшијама Бошњацима и Албанцима. Оптужбе против њега су засноване на лажним сведочењима и имају за циљ да се застраше сви Срби који живе на Косову и Метохији“, казао је Васић.

Додао је да се Ђоковић годинама тужио с општином Пећ због узурпиране земље и да је спор добио на косовском врховном суду, али да катастар у Пећи „није хтео да ту имовину укњижи на Ђоковићево име.“

У Истоку је јуче ухапшен још један Србин који је покушао да надлежним органима пријави узурпирану имовину.

Косовска полиција саопштила је да је ухапсила Г. М. (1958), осумњиченог за ратне злочине у Дубрави 1999. године.

Канцеларија за КиМ је навела да је Г.М. пензионер, који као расељено лице живи у околини Београда и који је више пута до сада без проблема одлазио на Косово, а да је јуче ишао да пријави узурпирану имовину.

(Бета/КоССев, 02. 12. 2022)