Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Покрета за одбрану КиМ: Нова капитулација Србије на Косову и Метохији

Фото: Танјуг/АП

На нови талас терора наоружаних албанских сепаратиста српске власти су најпре реаговале охрабрењем Срба на протесте на северу Косова и Метохије, да би после нешто више од две седмице успешног отпора, сходно увежбаној манипулаторској пракси, народ изнова оставиле на цедилу. Председник Републике Србије Александар Вучић је заједничко саопштење САД и ЕУ, објављено 28.12.2022, документ с минималним степеном обавезности, спремно дочекао као алиби за политичку акцију усмерену против народа који су изашао на барикаде.

Срби су, таман као и 2011. године, пре него ће им садашње власти забранити да се бране, били спремни да истрају и на председниково уцењивачко питање шта би они урадили, имали су одговор. Довољно је било да војне и полицијске снаге задржи уз административни прелаз и народу пружи недвосмислену моралну подршку. Само тако је могао изнудити испуњење захтева Срба, и то не само оних на северу покрајине.

Да подсетимо, исход новог „успеха“ Александра Вучића је следећи: Дејан Пантић, један од ухапшених прелази, у кућни притвор, из којега у било којем тренутку може бити враћен у притвор, односно у затвор – ако тако одлучи „косовско правосуђе“. О осталој двојици ухапшених, Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу више ни помена нема, а камоли о многим другим Србима, који већ робијају на основу исфабрикованих пресуда. Незаконито успостављене базе паравојних снага албанских сепаратиста остају на северу Косова и Метохије. Не помиње се чак ни ЗСО, „смоквин лист“ за издају КиМ, будући да се уопштено-магловита фраза „све обавезе из дијалога морају да се у потпуности спроведу без одлагања“ с краја поменутог саопштења може схватити само као прећутно допуштење „косовским властима“ да наставе, са САД и ЕУ одавно усаглашено кршење уговорних обавеза.

Доследни у својој политици „разграничења“ Србије са Косовом и Метохијом, Александар Вучић и његови сарадници све време говоре само о северу Косова, игноришући већину српског народа и наше највеће светиње, који се налазе јужно од Ибра. Најновијом капитулацијом, баш као и Бриселским споразумом, међутим, српске власти изнова изручују и север КиМ албанским сепаратистима и њиховим НАТО менторима. 

Нарочито забрињава то што ЕУ и САД у свом саопштењу поздрављају „уверавања руководства Косова да не постоје спискови косовских Срба за хапшење или кривични прогон због мирних протеста/барикада“ (истакао Покрет). Добро је познато колико вреде уверавања „руководства Косова“ – као, уосталом, и САД и ЕУ. Но овим се уопште не искључује да због других, дакако измишљених „кривичних дела“ неће бити настављен прогон косовскометохијских Срба, поред осталога и по недавно обелодањеним списковима за хапшење. То је потврђено и овим: „Истовремено, владавина права (!) се мора поштовати, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће се толерисати“ (истакао Покрет). Укратко, саопштењем ЕУ и САД, које браниоци Вучићевог „дела“ у јавности представљају као још једну српску победу, даје се најотворенија подршка приштинским структурама за наставак злоупотребе илегалног „косовског правосуђа“ за терор и прогон Срба – с циљем довршетка етничког чишћења Косова и Метохије.

Срби на Косову и Метохији обрели су се у логору у којем влада ничим ограничен албански терор. Један кључ од тог логора држи НАТО, а други – Александар Вучић. После ове капитулације, исељавање Срба са КиМ, које је захваљујући намерној пасивности Александра Вучића и његових сарадника добило катастрофалне размере, додатно ће се убрзати. Државна политика на Косову и Метохији мора се коренито и моментално променити, док још има Срба у јужној покрајини!

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије           Београд, 29. децембар 2022.

Проф. др Митра Рељић

Проф. др Слободан Самарџић

Проф. др Милош Ковић

Проф. др Часлав Копривица

Проф. др Душан Пророковић