Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шоле: Отпризнавања – траћење времена, ЗСО неће бити као Република Српска

Фото: Амбасада САД у Приштини

За Сједињене Америчке Државе је значајно да Заједница српских општина буде формирана, мислимо да је то у складу са Уставом Косова, али велика је разлика између Републике Српске и будуће ЗСО, рекао је специјални саветник Стејт департмента, Дерек Шоле.

„Морам да будем јасан, то није аранжман који би личио на Републику Српску“, казао је Шоле у интервјуу за Н1.

Он није хтео да говори о појединостима које се тичу могућих надлежности ЗСО, рекавши да се ти детаљи морају „изгланцати“ кроз дијалог.

Упитан о медијским нагађањима око такозваног француско-немачког предлога, за који председник Александар Вучић каже да укључује неки вид признавања независности Косова, Шоле је такође рекао да не жели да говори о појединостима.

„САД подржавају дијалог уз посредство ЕУ, а (његов) циљ је нормализација у правцу узајамног признања“, рекао је дипломата.

За европски предлог каже да је основ за преговоре и да је флексибилан.

Говорећи о могућем чланству Косова у Уједињеним Нацијама, на питање како то остварити због противљења Русије и Кине, рекао је да ће бити тешко, али да ће САД наставити да се залажу за то.

„Настојања да се повуку признања Косова у међународној заједници су губљење времена и енергије“, нагласио је.

Шоле је рекао да су у САД забринути због утицаја Русије на Балкану.

Русија је последњих година показала да је спремна да користи енергенте да врши негативан утицај, казао је, уз оцену да је Москва у Украјини показала право лице и да цео свет треба да се уједини против онога што тамо ради.

На питање о медијским слободама, навео је да се САД увек тиме баве, и да је приликом посете региону поручио да ће с тим наставити.

„Медијске слободе су приоритет за САД у свим деловима света“, казао је Шоле.

Интервју за Н1 можете погледати овде.

(Н1/КоССев, 20. 01. 2023)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ