Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић након састанка са петорком: Сагласни да замрзнути конфликт није решење, спремни да прихватимо концепт уз резервисаност за једно питање

Фото: Стефан Стојановић

Најтежи разговор који смо имали – отворена и тешка дискусија, тако је управо Александар Вучић оценио данашње разговоре са великом четворком + 1, како је сам најављивао данима унапред.

Председник Србије Александар Вучић, састао се у Београду данас са специјалним изасланицима ЕУ и САД Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, као и дипломатским саветницима француског председника, немачког канцелара и италијанског премијера, који су у Београд стигли из Приштине.

„Оно око чега смо сагласни је да замрзнути конфликт није решење и да када имате замрзнути конфликт, само је питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше и мир и стабилност целог Западног Балкана“, казао је Александар Вучић у обраћању након састанка.

Као председник Републике Србије желео је данас да каже да је недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију, уколико се не би сагласио са предложеним планом.

А предложени план је тзв. француско-немачки предлог за који је у међувремену високи представник ЕУ Жозеп Борељ казао да се заправо ради о плану ЕУ који подржавају Француска и Немачка. По први пут се појавио септембра месеца прошле године, и то у медијима.

Међутим, са садржајем плана јавност није упозната, али је председник више пута до сада наглашавао да он није за Србију повољан.

„Под тим и таквим условима тражили смо од четворке да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на КиМ и сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО, која је не само обећана, већ и потписана пре 1О година. И то је питање хитности јер тек после тога је могућ и разговор и повратак у инститиције и каква-таква нормализација ситуације“, поновио је Вучић оно што се до сада истиче као услов да би се Срби вратили у косовске институције које су напустили почетком новембра прошле године.

Вучић је најавио да ће у наредним недељама обавити консултације са владом, парламентом, као и свим значајним друштвеним факторима.

„Да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума, с тим што сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању“, додао је али и одмах се надовезао да не може да говори о томе јер предлог, потврђује, није јаван.

Што се тиче последњег питања, тицало се владавине права, открио је даље.

Председник „не зна“ шта су стране дипломате после разговора са њим рекле у својој изјави али претпоставља да су позитивно оценили промене у Србији док се сам председник нада да ће чути њихове позитивне оцене у владавини права које је Србија учинила, те очекује даљу подршку за европске интеграције.

 

Нису лаки дани пред нама, много тешких одлука, људи треба да знају да овде нема ни лепих, ни слатких разговора

 

Закључује да је дао све од себе да чува и штити Србију што ће наставити у догледно време да чини.

Овог пута није било питања, уз председникову опаску да јавност зна колико он воли да одговара на питања, а током неуобичајено кратког обраћања за њега држао је белешке, како је сам казао, да нешто не испусти у обраћању.

Врло интензивни, тешки али отворени разговори, али као резултат, осећамо се охрабрено, казао је после разговора у име петорке Лајчак.

Председник Вучић је, каже, показао одговоран приступ и вољу да „предузме тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију“.

„За нас истакнута обавеза примене Заједнице општина са српском већином је круцијалниу елемент за стабилности и остајемо уверени да план који је у септембру представљен и о којем смо данас разговарали је најбољи начин за нормализацију односа између Србије и Косова и за европску интеграцију региона. Наш рад ће се без одлагања наставити“, рекао је Лајчак.

Висока међународна делегација претходно је боравила у Приштини.

(КоССев, 20. 01. 2023)