Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак: Вучић показао одговоран приступ да предузме тешке одлуке

Фото: КоССев

Врло интензивни, тешки али отворени разговори, али као резултат, осећамо се охрабрено, казао је данас у Београду европски посредник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. У име високе петорке обратио се медијима након састанка са српским председником.

Александар Вучић састао се у Београду данас са специјалним изасланицима ЕУ и САД Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, као и дипломатским саветницима француског председника, немачког канцелара и италијанског премијера, који су у Београд стигли из Приштине.

Председник Вучић је, каже Лајчак, показао одговоран приступ и вољу да „предузме тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију“.

 

„За нас истакнута обавеза примене Заједнице општина са српском већином је круцијални елемент за стабилност и остајемо уверени да план који је у септембру представљен и о којем смо данас разговарали је најбољи начин за нормализацију односа између Србије и Косова и за европску интеграцију региона. Наш рад ће се без одлагања наставити“, рекао је Лајчак.

 

Најтежи разговор који смо имали – отворена и тешка дискусија, у одвојеном обраћању је оценио Александар Вучић.

Упозорио је јавност на то да је „недвосмислено био суочен“ са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију, уколико се не би сагласио са предложеним планом.

 

„Оно око чега смо сагласни је да замрзнути конфликт није решење и да кад имате замрзнути конфликт, само је питање тренутка када ће неко да га одмрзне и да појединци уруше мир и стабилност целог Западног Балкана“, казао је Вучић.

 

Висока делегација боравила је претходно у Приштини.

Иначе, на сличан начин како је оценио разговоре у Београду, Лајчак је описао и разговоре са Куртијем, те и тамо изразио наду да ће доћи до „потпуног разумевања“ и „коришћења потенцијала“ овог предлога.

(КоССев, 20. 01. 2023)