Покрет за одбрану Косова и Метохије

СНФ позива владику Теодосија да сазове Црквено-народни сабор, након Вучићевих изјава у вези са КиМ

Српски национални форум (СНФ) позвао је данас, у отвореном писму, епископа рашко-призренског Теодосија да што пре сазове Црквено-народни сабор, а након изјаве председника Србије, Александра Вучића да би се Србија суочила са проблемима и изазовима уколико не би прихватила европски предлог за Косово. „То може значити само једно – нестанак српског народа, српске државе и српске цркве са ових простора“, поручили су.

„Након најновијих сазнања о току косовско-метохијског процеса која смо добили од председника Републике Србије, Александар Вучића, обраћамо Вам се, као свом пастиру овим писмом, у стању најдубље забринутости по будућност наше Цркве на Косову и Метохији, по будућност нашег народа и државе“, навели су из СНФ.

Владики Теодосију поручују да му се обраћају у стању „најдубље забринутости“, како због будућности Срба, тако и због Српске православне цркве.

„Српски народ широм српске васељене а напосе у његовој колевци, на Косову и Метохији, налази се у стању крајње забринутости каква се не памти још од ратне 1999. године“, нагласили су из СНФ.

У писму појашњавају да њихова забринутост стиже након што је Александар Вучић саопштио да он као председник државе, како тврде из СНФ-а, „мора да прихвати изузетно тешке услове које нашој држави наметнула група западних земаља, а који се тичу статуса Косова и Метохије“.

Они то тумаче као почетак процеса нестанка српског народа, државе, као и цркве на територији КиМ.

 

„Наше историјско искуство нас учи да то може значити само једно – нестанак српског народа, српске државе и српске цркве са ових простора“

 

Срби су додатно након оваквих порука, додају из СНФ, изгубили поверење у државне органе Србије, те помоћ траже од цркве.

„Молимо Вас као нашег духовног пастира да позовете на сазивање Црквено-народног сабора у што краћем року. Српски национални форум ће, по Вашем благослову помоћи у организацији и раду Сабора. Молимо Вас да на Сабор позовете све релевантне учеснике, по вашем благослову, из свих крајева Косова и Метохије, и из свих области значајних за наш живот и опстанак: из просвете, здравства, политике, цркве, културе и других“, наводи се у писму упућеном Теодосију.

Још једном истичу да тренутне околности захтевају хитну реакцију: „Да покушамо спасити што се спасити може“.

У супротном, упозоравају из СНФ, „наше покољење ће се показати најгорим у српској историји, недостојним предака и обруканим пред потомцима за вјек и вјекова“.

„Не дозволите Ваше преосвештенство да пред св. Цара Лазара са овог света одемо обрукани, одемо као неко ко није желео да брани оно за шта је главе положио Лазар са својом војском. Не дозволимо да Завет који је овде српски народ дао Господу буде погажен“, наводи се у овом писму.

Након све чешћих позива међународне заједнице, нарочито након последњег договора у вези са таблицама – да се Београд и Приштина фокусирају на француско-немачки, тј. европски предлог, председник Србије састао се у петак са изасланицима САД и ЕУ, као и тројицом саветника из Француске, Немачке и Италије. Међународна петорка претходно је боравила и у Приштини.

„Спремни смо да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума, с тим што сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању“, казао је Вучић након сусрета, без изношења других детаља о својим резервисаностима и по ком питању.

Вучић је данас управо о разговорима са међународним званичницима прво обавестио Владу Србије, а за вечерас у 20.00 часова најављује своје обраћање и јавности – о свим темама и проблемима, међу којима је Косово. Вечерас ће говорити и о „изборима који су пред нама“.

Најновија дешавања у склопу дијалога пратиле су објаве представника власти у којима су се уз фотографије вукова качиле поруке подршке српском председнику. Са друге стране, експлодирале су прозивке Вучићевих неистомишљеника, са једном речју у центру – издаја.

(КоССев, 23. 01. 2023)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ