Покрет за одбрану Косова и Метохије

НАДА, Заветници и Двери затражиће ванредну седницу Скупштине о КиМ, како би се разматрао француско-немачки план

Фото: Двери

Како су и у одвојеним оглашавањима најавили прошле недеље, посланичке групе НАДА, Српска странка Заветници и Двери – Патриотски блок, поднеће захтев председнику Народне скупштине да, како истичу, без одлагања, сазове ванредну седницу парламента на којој ће бити разматран француско-немачки предлог за КиМ, саопштио је покрет Двери.

Из ових странака сматрају да предложени план представља отворени ултиматум и наставак бруталних политичких притисака на Србију.

„Са циљем да се наша држава трајно одрекне КиМ и озваничи легалну незакониту сецесију јужне покрајине“, поручују у саопштењу.

 

Како је председник кувао француско-немачку жабу и да ли је она Србима скувана?

 

Поручују да је у овим тренуцима неопходно да се поведе најшира могућа расправа у институцијама и да Народна скупштина као највише представничко тело грађана заузме јасан став – „о неприхватљивости потписивања било каквих споразума који за крајњу последицу имају признање тзв. Републике Косово и њено чланство у међународним организацијама“.

 

„Истичемо да Запад нема мандат да једнострано мења преговарачки формат за КиМ. То питање је у искључивој надлежности Савета безбедности УН, без чије одлуке није могуће укидати оквир за преговоре који је дефинисан Резолуцијом 1244“.

 

Подсећају и на то да су представници ове три политичке групације, заједно са Покретом за одбрану КиМ, већ одржали први радни састанак на којем су дефинисали будуће кораке у правцу заједничког „отпора западном ултиматуму“.

„Наша борба за очување КиМ у саставу Србије биће одлучна, озбиљна и одговорна и у ту сврху користићемо сва демократска, легална и легитимна средства, предвиђена Уставом Србије“, истиче се у овом саопштењу.

(КоССев, 24. 01. 2023)