Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић се одазива на позив деснице да се у Скупштини расправља о француско-немачком плану, посланичке групе одбиле консултације?

Фото: ФоНет/Огњен Стевановић

Посланичке групе НАДА, Српска странка Заветници и Двери – Патриотски блок најавиле су да ће поднети захтев председнику Скупштине да без одлагања сазове ванредну седницу парламента на којој ће бити разматран тзв. француско-немачки предлог за КиМ, док портал Нова.рс сазнаје да ће се председник Александар Вучић вероватно појавити на тој седници јер су посланичке групе одбиле одвојене консултације.

Предложени план представља отворени ултиматум и наставак бруталних политичких притисака на Србију са циљем да се наша држава трајно одрекне КиМ и легализује једнострану сецесију јужне покрајине, каже се у саопштењу ових странака.

Истиче се да је у овим тренуцима неопходно да се поведе најшира могућа расправа у институцијама и да Народна скупштина као највише представничко тело грађана заузме јасан став о неприхватљивости потписивања било каквих споразума који за крајњу последицу имају признање тзв. Републике Косово и њено чланство у међународним организацијама.

Подсећа се и да Запад нема мандат да једнострано мења преговарачки формат за КиМ, јер је то питање у искључивој надлежности Савета безбедности УН, без чије одлуке није могуће укидати оквир за преговоре који је дефинисан његовом Резолуцијом 1244.

Председник Србије Александар Вучић доћи ће ускоро у Скупштину где ће разговарати са народним посланицима о Косову и Метохији и француско-немачког предлогу, потврђено је порталу Нова.рс.

Како наводе извори Нова.рс, имајући у виду да поједине посланичке групе не прихватају консултације са њим, али и како би у јавности покушао да оправда одлуку о имплементацији француско-немачког споразума о Косову, Вучић ће доћи на седницу Скупштине.

(ФоНет/Данас, 24. 01. 2023)