Покрет за одбрану Косова и Метохије

,,Србија не сме да падне под утицај Запада’’: Копривица – Морамо очувати неутралност, упркос страшним притисцима

Извор: Курир

Откад је почео рат у Украјиниу Србији су се пробудиле десничарске и ултрадесничарске снаге, које су постале још гласније и агресивније у наметању своје политике.

Посебно су бучни у ширењу руске ратне пропаганде, при чему је присутан сентимент Срба према Русима.

Гости у јутарњем програму др Часлав Копривица и Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар говорили су о ситуацији у нашој земљи.

 

Koprivica, Vukadinović
ФОТО: КУРИР ТВ

 

Аспект историјског покрића за ове буку “десничарских” покрета, изложио је Корпивица.

– Стигма десничарски и ултрадесничарски потичу од оних који се налазе на левици, па оно друго сматрају ненормалним. Није било ниједног рата, или да нисмо били на истој страни са Русима, или да нам они нису помагали у рату. Када гледамо ратове из 19. века и ратова у 90-им годинама на Косову и Метохији и у Републици Српској, имамо пуно добровољаца из Русије. Русија је нама историјски савезник , била је и данас јесте. Не мора нико да убеђује Србе да су им Руси пријатељи, јер они то јесу – започео је и додао:

– Чим се притисци појачају на Србију око санкција и решења питања на КИМ, када год је пик притиска на Србију, у нашој јавности се појављују приче о десничарима и ултрадесничарима. Имамо ситуацију да Србију угрожава притисак да се одрекне своје територије и да уведе, супротно својим интересима, санкције земљи, која је својим ветом помогла да сачувамо КИМ – рекао је Копривица.

 

СРБИЈА НЕ СМЕ ДА ПАДНЕ ПОД УТИЦАЈ ЗАПАДА!

 

Саговорник, Ђорђе Вукадиновић је дао свој увид у политичку сцену у Србији.

– Ви сте стрпали овде и бабе и жабе. Мени много тога није јасно. Сама тема како је постављена, просто је искривљена од самог почетка. Овде нема страшне руске пропаганде. С једне стране ово одговара владајућој странци, како би могли да се представе као неко ко балансира на две стране. Не постоји мит о страшној руској пропаганди. Чак су и бирачи СНС-а 95 одсто, на страни Русије. Због странаца председник мора представљати неки баланс – рекао је Вукадиновић.

 

Koprivica, Vukadinović
ФОТО: КУРИР ТВ

 

– Ми можемо да тепамо овом рату да је он операција, као што су у НАТО агресији, 1999. године, тепали да је то интервенција и чак хуманитарна акција, али ово је рат, а држава Србија мора да буде неутрална. Мислим да је Русија задовољна нашом неутралношћу и нико не тражи да се ми сврставамо на њихову страну. Изложени смо НАТО пропаганди и то је права тема, која тражи да се сврстамо на њихову страну – нагласио је.

Копривица је идеје политичког запада назвао покушајем да и Србију сврста у свој политички табор.

– Ако покушамо да будемо неутрални у овом рату изложени смо притисцима. Ово је несумњиво историјски рат. Када неко од вас тражи да се одрекнете дела територије, да пристанете на гушење Републике Српске и да се одрекнемо од Русије која нас је подржала, ми нећемо моћи да останемо на средини него ћемо бити ближи њима, Западу. МИ заиста морамо да останемо неутрални, упркос страшним притисцима Запада да будемо на њиховој страни. Ако престанемо да будемо савезник Русије, ми не само да ћемо остати без савезника, него ћемо остати без Косова и Метохије – упозорио је Копривица.

(Курир, 23. 01. 2023)