Покрет за одбрану Косова и Метохије

Борељ: Европски план у корист Београда и Приштине – једини начин да се прекине зачарани круг криза

Фото: Снимак екрана

Европски шеф дипломатије Жозеп Борељ је истакао да би напредовање по питању европског плана о нормализацији односа Београда и Приштине, донело значајну корист за обе стране.

„Сматрам да је то једини начин да се прекине зачарани круг кризе на терену и смањи ризик од даље ескалације. Очекујемо озбиљну посвећеност и спремност да се конструктивно ангажују како би овај предлог напредовао“, навео је Борељ у понедељак, након састанка Савета министара Европске уније (ЕУ).

Високи представник ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност је на редовном министарском састанаку обавестио 27 шефова дипломатије држава чланица ЕУ о прошлонедељној посети делегације Београду и Приштини.

Делегација коју је предводио специјални европски представник за дијалог, Мирослав Лајчак, посетила је Приштину и Београд у петак, 20. јануара.

У тиму су уз Лајчака били и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар (Габриел Есцобар), изасланици Француске Емануел Боне, Немачке Јенс Плетнер и први пут у делегацији је био Франческо Тало, саветник премијера Италије.

Према Борељу, посета је имала за циљ наставак разговора о предлогу о нормализацији односа, односно такозваном француско-немачком плану за дијалог.

Након прошлонедељног сусрета са косовским премијером Аљбином (Албин) Куртијем, Лајчак је изјавио да је европско-амерички тим очекивао од премијера Косова „боље разумевање“ за европски предлог о нормализацији односа.

Ради се о предлогу ЕУ који подржавају Немачка, Француска и САД, који је представљен у септембру и децембру.

Са друге стране, након разговора са председником Србије, Александром Вучићем, представник ЕУ за дијалог Косова и Србије, Мирослав Лајчак, изјавио је да је председник Србије током састанка „показао одговоран приступ и спремност да доноси тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе Србије“.

Прошлонедељна посета је требало да буде важна у циљу припрема за наредну рунду разговора лидера у Бриселу у оквиру дијалога о нормализацији односа, по могућности већ у току јануара.

Председник Србије и косовски премијер су се у контексту дијалога прошле године састали у два наврата, у августу и новембру, али ниједан сусрет није дао резултате.

(КоССев, 24. 01. 2023)