Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Покрета за одбрану Косова и Метохије

Као иницијатори Светосавског прогласа за спас Косова и Метохије, обраћамо се јавности поводом јучерашњег примитивног реаговања Александра Вучића на чињеницу да је проглас, поред више од двеста српских угледника, потписао и господин Војислав Коштуница.

У својој одглумљеној немоћи пред ултиматумом западних политичара да призна НАТО-творевину „Косово“, Вучић сада тражи кривце у прошлости, и то најпре у оном периоду када је јужна српска покрајина нејдоследније била брањена. За разлику од њега, који је на државни врх дошао да би Косово и Метохију, корак по корак, предао, Војислав Коштуница је са тог места отишао зато што је јужну покрајину бранио.

Сада, када покушава да учини последње кораке у деценијском низу капитулантских акција, Вучић не може да поднесе потпис човека који је антипод његовог политичког недела. Тај потпис га узнемирава колико и садржина Светосавског прогласа. Неспреман да се суочи са својим непочинством – издајом незабележеном у српској историји, он, као и обично, користећи у језичким манипулацијама речник улице, искривљује недавну прошлост – да би замаскирао сукцесивне поразе своје пропале косовске политике.

Београд, 2. фебруар 2023.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије