Покрет за одбрану Косова и Метохије

Увреда за српски народ – имам Алмир Махић из Козарца Светом Сави приписао фашизам

Козарац (Фото: РТРС)

Очекујемо да се Исламска заједница у БиХ огради од изјава имама, поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

Из Приједора траже одговорност за распиривање вјерске и националне мржње. Међурелигијско вијеће у БиХ затражило је информацију о инциденту од Ријасета Исламске заједнице, који је наредио дисциплински поступак.

Вијекови су прошли од када је Синан-паша наредио спаљивање свечевих моштију, а потомци турских окупатора и данас скрнаве свјетовно и духовно дјело Светог Саве. На дан када су школе у Српској биле испуњене пјесмом у славу српског свеца, имам из Козарца Амир Махић, свесловенског просвјетитеља оптужио је за фашизам. Разумног објашњења за колосалну глупост и увреде, нема.

– Наиме,такозвани Свети Сава је веома контраверзна личност презентована као просветитељ. Увијек је то била једна ноторна лаж – рекао је том приликом главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу код Приједора Амир Махић, те додао да у “им будалаштинама које проповједају ми можемо наћи апослутне корјене овоме фашизму који ми данас живимо од стране наших комшија и геноциду који се овдје десио”.

Видео ефендије Махића саблазнио је јавност. То је чврст доказ за кривично дјело распиривање вјерске и националне мржње. Зато су га и уклонили са Јутјуб платформе. Ипак, касно. Остало је срамно свједочанство службеника Исламске заједнице у БиХ, о Светом Сави и Српској православној цркви. Толико о међурелигијској толеранцији.

– То је човјек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овдје добро познајемо. То је српска православна секта – додао је Махић.

Муслимански вјерници у џамији пажљиво су слушали, нису реаговали, бар из пристојности, због својих комшија православних Срба. Јавност у Приједору и већински бошњачком Козарцу, ипак се ограђује од имамових порука.

Митрополит дабробосански Хризостом, поводом ове изјаве Махића, прокоментарисао је да су Цркве и џамије Божије куће и у њима треба свједочити добро, никада сијати отров, мржњу, а да се то у Козарцу управо и десило. Додао је да нажалост ово није једини примјер и да је било на десетине сличних проповједи по џамијама, којима се вријеђа српски народ и СПЦ.

– То један отров који просут у јавни простор, то је срамота и за осуду треба да чујемо шта ће рећи Исламске заједнице, нас је то јако увриједило. Сијати отров који је опасан, када видите дјецу од 10 година носе ратне заставе и кличу “Закољи Србина” и “Убиј Србина” онда знате одакле то излази. То је њихова срамота – истакао је митрополит дабробосански Хризостом.

Није само незнање о Светом Сави којег поштују сви словенски народи, мотиви за увредљиве ријечи козарског хоџе су дубљи и опаснији, каже професор Богословског факултате у Фочи Дарко Ђого.

– Очигледна је зла намјера, да тако кажем и мржња која се артикулише на један примитиван и ружан начин, хутба козарачког имама заправо један примјер говора мржње и нетоларнције – каже Ђого.

Није забиљежено да су свештеници СПЦ увредљиво говорили о пророку Мухамеду и исламској вјери. Али јесте да су бошњачки политичари: Бакир Изетбеговић, Рамиз Салкић тражили да се српски светитељ протјера из школа. Када могу политичари зашто не би један хоџа вријеђао Светог Саву.

– Па имам би требало да зна да су и његови преци образовање васпитање европску цивилизацију и културу добили преко Светог Кирила и Светог Саве, тако да бацање камена на тог великог човјека, не говори о Светом Сави, него онима којима не могу да имају поштивање према својим прецима и коријенима – додао је Ђого.

Виши асистент на Катедри за историју Универзиту у Бањалуци Декан Дошлић каже да православље има назив светославље управо због поштовања према Светом Сави.

– Наше православље ми смо назвали светосавље, управо због поштовања према Светом Сави и то траје 8 вијекова. Када је једна личност присутна у једном народу исто тако поштована од других народа, код Руса и других православних, али и других вјероисповјети имао је поштовање – рекао је Дошлић.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор и потпредсједник Скупштине града Азра Пашалић, најоштрије су осудили вријеђање српског светитеља и СПЦ.

Из Окружног приједорског тужилаштва потврђено је да раде на предмету, који се односи на говор мржње имама Амира Махића према СПЦ.

(РТРС, 03. 02. 2023)