Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дарко Ристов Ђого: Међурелигијско вијеће нема перспективе, ако не врши своју функцију

Дарко Р. Ђого (Фото: ин4с)

Међурелигијско вијеће БиХ нема ни смисла ни перспективе ако не може да врши своју функцију, а то је рад на међурелигијској комуникацији и уважавању, рекао је Срни професор на Богословском факултету “Свети Василије Острошки” у Фочи протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Ђого истиче да је функција Међурелигијског вијећа БиХ да ради на поштовању права свакога да, без вријеђања других, слободно исповједа своју вјеру исказујући поштовање и познавање других.

Он указује да је одлука Његовог високогпреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома да прекине чланство у Међурелигијском вијећу БиХ само логична посљедица пропуста овог вијећа да заустави лавину србофобије која се у посљедње вријеме сручила из кругова блиских Исламској заједници у БиХ.

– Од непримјереног изражавања реис-ул-улеме о Светосављу, преко инцидента са имамом Амиром Махићем, заједно са политичким декларацијама и историјским фалсификатима из Кантона Сарајево, сваки дан гледамо једну агресивну кампању отвореног непријатељства према српском идентитету и нашим институцијама – сматра Ђого.

Осврћући се на оцјену муфтије сарајевског Неџада Грабуса да је ословљавање муслимана мухамеданцима увреда свих вјерника, Ђого је упитао о каквом “елементарном уважавању” и “поштовању других” може да се говори ако у “држави” скоро три деценије након рата читав један народ није у стању да умјесто “РС” каже Република Српска.

Ђого истиче да се трудио да у јавним наступима титулише све муслиманске вјерске вође на начин који би био адекватан етикецији коју примјењује Исламска заједница у БиХ, а по правилу би у федералним медијима погријешили његово име и титулу.

– У најбољем случају би добио ословљавање са `господине Ђого`. Поштовање је двосмјеран процес па упућујем колеге из вјерских институција и људе из медијских кућа да коначно науче да поштују Српску православну цркву, наша осјећања и достојанство, ако желе да им буде узвраћено, као што је до сада увијек био случај – додао је Ђого.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом прекинуо је чланство у Међурелигијском вијећу БиХ због ћутања овог тијела на тешка криминална дјела која су се догодила у посљедње вријеме у БиХ према српском народу.

Митрополит Хризостом је обавијестио је јуче чланове Скупштине Међурелигијског вијећа у БиХ да са 31. јануаром прекида чланство у постојању и раду Вијећа све док Вијеће не “оздрави”.

(Katera.news, 04. 02. 2023)