Покрет за одбрану Косова и Метохије

Антонић: Срби да буду мудри и да не потписују ништа што би их удаљило од повратка на КиМ

Фото: Прес центар УНС
  • Слободан АНТОНИЋ: Подсјећајући да доста политичке и академске елите у Србији говори да је Косово „терет за Србију“ и да би се прихватањем овог француско-њемачког плана тај терет смањио, Антонић је рекао да су терет за Србију у ствари те елите које тако говоре
  • „Ми тај проблем /баш/ треба да оставимо нашој деци и она својој деци, док не буде решен“, рекао је Антонић, подсјетивши да су Јевреји стотинама година вјеровали у повратак и обнову државе Израел и тај задатак остављали својој дјеци
  • Према његовим ријечима, 24,3 одсто младих у Србији мисли да Србија треба да настави да ради на повлачењу признања Косова, а 23,2 одсто младих сматра да треба да употријеби и војна средства и врати Косово у одговарајућем тренутку
 

СОЦИОЛОГ Слободан Антонић рекао је на панел-дискусији „Срби у вихору новог свијета“ да је у вријеме убрзаног мијењања геополитичке ситуације најважније да српски народ, пред којим су многа искушења, сачува мудрост, буде стрпљив и храбар, те да каже „не“ када је то потребно и да ништа не потписује што би га удаљило од повратка на Косово.

Дисјусију је организовала „Просвјета“ уз подршку Представништва РС у Србији, а Антонић је у наставку рекао:

„И у БиХ овлаштења високог представника нису иста, и види се како се ситуација брзо мења. Најважније је да будемо довољно храбри и мудри у исто време“.

Он сматра да треба непрестано радити на мирној реинтеграцији Косова, али да се оставе и друге могућности, имајући у виду промјену међународне ситуације.

Говорећи о француско-њемачком плану о Косову и Метохији, Антонић је рекао да је то у ствари ултиматум који је Србија добила, те поновио позив да се тај ултиматум одбије.

Подсјећајући да доста политичке и академске елите у Србији говори да је Косово „терет за Србију“ и да би се прихватањем овог француско-њемачког плана тај терет смањио, Антонић је рекао да су терет за Србију у ствари те елите које тако говоре.

„Ми тај проблем /баш/ треба да оставимо нашој деци и она својој деци, док не буде решен“, рекао је Антонић, подсјетивши да су Јевреји стотинама година вјеровали у повратак и обнову државе Израел и тај задатак остављали својој дјеци.

Он је на скупу представио и једно истраживање о томе шта млади мисле о Косову и Метохији, према којем не више од 12 одсто младих сматра да је Косово изгубљено, док остали мисле да се вриједи за њега борити.

Према његовим ријечима, 24,3 одсто младих у Србији мисли да Србија треба да настави да ради на повлачењу признања Косова, а 23,2 одсто младих сматра да треба да употријеби и војна средства и врати Косово у одговарајућем тренутку.

„И у том смислу, тај терет треба оставити младима. Као што нас сад убеђују да ће нам бити боље без Косова, тако сутра могу да нас убеђују да ће нам бити боље без једног бубрега“, рекао је Антонић.

Он је подсјетио да када се некадашња Чехословачка Минхенским споразумом из 1938. године, уочи Другог свјетског рата, одрекла Судета, било је потребно само 5,5 мјесеци да им се распарча цијела земља.

„Па тако и ми, ако коначно предамо Косово, Северну Митровицу великоалбанским шовинистима и њиховим патронима, колико ће требати да они стигну у Ниш или, с друге стране, у Сремску Митровицу, пет година или месеци?“, рекао је Антонић, те оцијенио да ће се онда сљедећег дана након тога преговарати чији је Санџак/Рашка.

На скупу су, осим Антонића, говорили и сенатор Републике Српске социолог Милимир Мучибабић и историчар Александар Раковић.

(СВЕОСРПСКОЈ, 03. 02. 2023)