Покрет за одбрану Косова и Метохије

Амбасадор Шведске у Приштини: Мислио сам да је Курти наивни студент

Курти је ухапшен током НАТО бомбардовања и оптужен за тероризам (www.globallookpress.com © Agron Beqiri)

Амбасадор Шведске у Приштини Јонас Вестерлунд изјавио је да се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем упознао 1998. у Стокхолму, и да је мислио да је Курти само наивни студент, пренела је “Газета експрес”.

Вестерлунд је испричао да је Курти приликом тог њиховог сусрета пре 20 година тражио НАТО интервеницију на Косову и Метохији.

 

“Сетите се да сам током 1998. године организовао конференцију у Стокхолму под називом ‘Цивилно друштво на Косову’. Циљ је био да се избегне сукоб на Косову. На тој конференцији се сећам да сам упознао младог студента који је одржао говор тражећи интервенцију НАТО на Косову”, рекао је Вестерлунд, објавио је портал “Косово онлајн”.

 

Вестерлунд је рекао да је са Куртијем разговарао пре догађаја у Рачку, који су Албанци исценирали, а што је Запад искористио за НАТО интервнецију на Косову и Метохији. Пошто у том тренутку нико није ни размишљао о НАТО интервенцији, Вестерлунд каже да је сматрао да је Курти наиван.

“За тог студента сам мислио да је наиван, али се показало супротно. Тај студент је данас премијер Косова Аљбин Курти”, додао је Вестерлунд.

Подсетимо, Курти је ухапшен 1999. године, а 2000. осуђен у Нишу због тероризма на 15 година затвора. Ову казну није одлужио у целости јер га је нова власт у Србији ослободила.

(РТ Балкан, 04. 02. 2023)