Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лидери три покрета Срба са Косова затражили пријем код патријарха

Као никада до сада од обнове Пећке патријаршије овако тамни облаци се над нама нису надвили. Сви ми на Косову и Метохији то добро видимо, поручиле су три организације са Косова данас у писму патријарху Порфирију. Како је то већ најавио лидер једне од потписница, Момчило Трајковић, Српском патријарху су се обратили због забринутости за будућност, како наводе, Србије, Цркве и Срба на Косову.

„Процес стварања Велике Албаније, како се јасно види, улази у одлучујућу фазу. Познато је како су српски народ и српска црква прошли у било којој варијанти Албаније, тако да немамо никавих илузија како бисмо прошли и у Великој“, наведено је у писму СНФ, „Покрета за одбрану Косова и Метохије“ и Отаџбине за патријарха Порфирија.

Са друге стране, наводе да је на делу тајно преговарање и да су сигурни да се решавање судбине државе, цркве и народа „по тајним састанцима, договорима и домунђавањима“ не може добро по Србе завршити.

 

„Сви смо обавештени да се тајно, по мраку нешто преговара, а да ми не знамо шта. Али не треба нама ту пуно мудрости, ми имамо Христову мудрост. Она нам је довољна. ‘Ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати. Зато ће се све што будете у мраку рекли чути при светлости, и што будете на ухо шаптали у собама, проповиједаће се с кровова. (Лк. 12, 2-3)’“.

 

Ова организација тврди да је на делу покушај „заваравања“ више политичких кругова о томе да се Србима на Косову „ништа страшно не може десити“.

„Ми најбоље знамо, видимо и осећамо да ће српске државе, Срба па и СПЦ на КиМ убрзо нестати, уколико се данас власт у држави Србији повинује вољи светских моћника“, наведено је у писму.

Од Срба се тражи да се „одрекну“ и „завета“ и Косова, а то значи „и Бога“.

 

„Ако се одрекнемо Бога, потпуно је сигурно да ће нашег народа нестати. ‘Срб је Христов’ певао би одлазећи у страшну смрт ђакон Авакум. Од нас се тражи да се одрекнемо Христа, и престанемо да будемо Његов народ, а онда се наша несрећна судбина зна. И није страшно што господари овог света то од нас траже, страшно је што се изгледа изнедрила једна елита у нашем народу која је спремна да се повинује; која је спремна да заборави жртву светог Кнеза Лазара; која је спремна да главу Лазареву замени за ‘стране инвестиције’“, само је део саопштења ове организације.

 

Подсећајући на страдање и Цркве и народа на Косову, укључујући и жртве, посебно после јуна ’99, тврде да би њима најтеже било ако се испостави да су те жртве биле узалудне, упозоривши на одлив Срба.

 

„Што због смишљене стратегије светских моћника, али у многоме због погрешних политика наших вођа. Тај процес је нарочито изражен последњих година, што повећава бесперспективност нашег народа“.

 

Три потписника, Момчило Трајковић, Небојша Јовић и Славиша Ристић затражили су од патријарха да их прими.

 

„Стога Ваша светости, молимо Вас да одвојите само мало времена да поразговарате са једном делегацијом Срба са Косова и Метохије, Срба који живе на Косову и Метохији, озбиљни људи, забринути за будућност српског народа, који имају своје гледање на најновије процесе, не оспоравајући другима да другачије мисле. Ми бисмо волели да са Вама разговарамо на Косову или у Метохији, или у Београду, односно где год Ви благословите. У нади коју полажемо у Вас, целивамо Вашу пастирску десницу“.

 

(КоССев, 10. 02. 2023)