Покрет за одбрану Косова и Метохије

Захтев за заустављање политичке репресије и престанак оптужби на рачун Руске Федерације

Сретењски протестни скуп, на коме су хиљаде грађана изразиле неслагање са покушајима председника Републике Александра Вучића да, кршећи Устав, „разграничи“ Косово и Метохију са остатком Србије, завршио се хапшењима и медијском хајком против родољуба који се медијски сатанизују као „проруски“, „антисрпски“„ултрадесничари“. Уз то, Александар Вучић је искористио прилику да за тобожњу заверу, баш као што је учинио када је пружио помоћ Милу Ђукановићу у сличној лакрдији званој „државни удар“, оптужи Русију, велику силу која подржава борбу српског народа за очување Косова и Метохије у саставу Србије, као и српске парламентарне странке које се залажу за реинтеграцију Косова и Метохије у састав наше земље. Отвореним и агресивним убеђивањем јавности од стране председника и његових гласноговорника – НАТО лобиста и русофобних назови аналитичара, Александар Вучић чини све не би ли Руска Федерација дигла руке од Резолуције 1244 и своје, у континуитету потврђиване, политике у интересу очувања територијалне целовитости Републике Србије. Вређањем и омаловажавањем парламентарних странака те проглашавањем за непријатеље државе свих грађана који не подилазе његовој разорној политици, Александар Вучић је на путу да изазове отворен и озбиљан раскол унутар српског народа, за шта би, по његовој уобичајеној замени теза, опет оптужио друге.

Осуђујемо сваки вид насиља и било какву вербалну претњу по било чију безбедност. Мора се, ипак, поставити питање: ко више угрожава законитост у Србији – грађани који, макар и не бирајући речи, критикују политику председника Републике, или сам Александар Вучић, који предајом Косова и Метохије и нуђењем државне територије Великој Албанији и њеним спонзорима отворено крши Устав Републике Србије? Нечија с говорнице изговорена неодмерена реч не сме да замагли оно што је у Сретењском протесту било најважније – да су се хиљаде грађана окупили јер су с правом забринути и огорчени због тога што Александар Вучић покушава да доврши процес одрицања Србије од Косова и Метохије.  Распарчавање државе угрозиће животе наших грађана не само на Косову и Метохији, него широм Србије, па и Републике Српске. Хоће ли Београд похапсити и Србе са Косова и Метохије, који су такође говорили на Сретењском протесту? Хоће ли и даље обмањивати јавност тобожњом подршком тзв. Српској листи, чији добро намирени представници, упркос све очигледнијем безнађу српског народа на Косову и Метохији, кличу главном виновнику тога безизлаза? Зашто су наши државни органи толико осетљиви на јавну критику политике председника републике, док су у исто време равнодушни према страдању наших суграђана на Косову и Метохији? Подсећамо да је управо на Сретење у Лепосавићу одржана јавна расправа поводом експропријације 138 хектара српске земље. Шта су српске власти учиниле поводом чињенице да на отетој српској имовини тзв. косовске власти граде базе за своје паравојне формације?

Подржавамо захтев Удружења новинара Србије да на слободу буде пуштен уредник портала „Србин.инфо“ Дејан Златановић и да јавност буде детаљно обавештена о томе због чега је ухапшен. Политичка репресија над противницима предаје Косова и Метохије, хапшења новинара и активиста на основу нејасних оптужби, отворене претње опозиционим странкама, оптужбе на рачун Русије – све то указује на опасност од распарчавања Србије и клизања нашег политичког живота у отворену диктатуру.

У Београду, 17.2.2023.

Покрет за одбрану Косова и Метохије