Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дамјан Кнежевић и Петар Златановић оптужени за покушај насилног свргавања председника Србије

Дамњан Кнежевић и Дејан Петар Златановић (Фото: Немања Јовановић/Нова.рс, Милан Маричић/АТАслике)

Више јавно тужилаштво у Београду поднело је данас Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана К. (34) и Дејана З. (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане Републике Србије на насилно свргавање председника Републике Србије. Окривљенима се на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву. У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Дамјана К. осуди на казну од годину и по дана затвора, а Дејана З. на годину дана затвора.

Такође је предложило суду да продужи притвор окривљенима да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду. Постоји оправдана сумња да су Дамјан К. и Дејан З. од 12. до 15. фебруара 2023. године са умишљајем извршили кривично дело, тако што су у више наврата позивали градјане на насиље и нереде у циљу свргавања председника Републике Србије Александра Вучића са те функције, путем Телеграм канала „Народне патроле“ и Yоутубе канала „Србининфо“. Тако је 12. фебруара у емисији на Yоутубе каналу „Србининфо“ Дамјан К. рекао: И да кренемо у рушење како свих ових споразума, тако и режима Александра Вучића..“,

На питање Дејана З. да ли се режим Александра Вучића може променити мирним путем, Дамјан К. је одговорио: „… ја лично мислим да Александар Вучић неће пасти мирним путем“. Потом је Дамјан К. 14. фебруара на Телеграм каналу „Народне патроле“ у видео запису позвао да се силом свргне председник Републике речима:“Браћо и сестре, позвали смо вас на Сретење од 18 часова код Преседништва, наш циљ је јасан да спречимо издају Космета и да кренемо у рушење издајничке власти…“ На је пријављеном скупу против „француско-немачког плана“ испред споменика цару Николају Другом Романову у Београду, 15. фебруара током говора са постављене бине, Дамјан К. је позвао на нереде, насиље и свргавање речима: „ја немам другог избора, очекуј ме Вучићу“, „кунем вам се на много смо више спремни него на нереде“, „да се бојим да Александар Вучић неће пасти без инцидента…“ и другим.

Дејан З. је током свог обраћања окупљеним градјанима рекао: „Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна препозна, а стићи ће га то, ко потпише њега убише“, „ако нећемо да смо каменог срца, мора један огањ да ради, нема назад више“, „ово је почетак, кренули смо, они или ми…“ и друго. Након завршетка обраћања, осумњичени Дамњан К. и Дејан З. су се на челу окупљених градјана упутили ка улазу у зграду Председништва на Андрићевом венцу, силом оборили заштитну ограду, насилно ушли у двориште, али нису успели да удју у зграду Преседништва јер су их у намери спречили полицијски службеници.

(Нова, 15. 03. 2023)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ