Покрет за одбрану Косова и Метохије

Студенти са протеста у БГ против предлога ЕУ: Све поделе и разлике нашег друштва падају пред Косовом

Фото: Видео принт

 

Вест је ажурирана

У Београду је вечерас одржан још један, односно други студентски протест под називом „Студенти за Космет“.

Догађају је почео око 18.00 часова када се окупило око 1,000 људи, али се, као и током претходног протеста, број окупљених све време повећавао.

Упркос написима српских таблоида током претходне недеље, и на овом протесту је упадљиво присуство младих људи.

Студенти су се са платоа Филозофског факултета упутили до зграде Уставног суда.

С обзиром да је протест био најављен, студенти су се кретали уз пратњу полиције, а саобраћај је био обустављен.

 

Застали су испред зграде Скупштине где су се обратили, како кажу, посланицима, са поруком коју су исписану на великом транспаренту носили на челу колоне – „Косово је срце Србије“.

Организатори су се осврнули на институције које се ту налазе, укључујући Уставни суд, подсетивши да се овај суд пре 10 година изјаснио ненадлежним за оцену уставности Бриселског споразума.
Могли су се чути звиждуци и поруке против председника Србије Александра Вучића.

 

Тражили су да се у Охриду 18. марта јавно и у целини одбаци предлог ЕУ и да Влада Србије одмах након тога донесе одлуку о потпуном напуштању преговора и престанку важења свих споразума проистеклих из преговора под покровитељсвом ЕУ и то због:

„Под један, ЕУ не испуњава елементарни услов непристрасности да би била посредник у преговорима, јер у протеклих 12 година у преговарачком процесу је наступала искључиво као отворени заступник интереса тзв. Републике Косово. Под два, ЕУ је као посредник и модератор процеса нормализације односа у потпуности и у континуитету игнорисала Резолуцију 1244 СБ УН, као једини обавезујући међународно правни акт који се односи на Косово и Метохију“.

А након напуштања преговарачког процеса под вођством ЕУ, тврди један од организатора протеста, створиће се услови да се започне нови циклус преговора под окриљем УН, уз посредовање пет сталних чланица УН.

На почетку обраћања један од организатора се оградио од свих „покушаја провокација и минирања овог протеста“ поручивши:

„Ако се тако нешто деси, знаћете чији је то рукопис“.

Потом је пуштен и део обраћања митрополита Амфилохија о Косову.

Студенти су и данас понављали – Србија има само једно срце.

„Долази нека нова омладина на коју ће морати да се навикну“, поручила је једна од студенткиња која је на скупу говорила.

„Косово, оно је у нама и пре нашег зачећа, то је наше извориште, то је оно са чиме се ми рађамо и умиремо. Све поделе и разлике нашег друштва падају пред Косовом. Само је Косово тема око које смо сви потпуно сложни“, поручила је друга студенткиња чије је обраћање испраћено громогласним аплаузом.

 

Да ли сада неко очекује од нас да поклекнемо или да страхујемо? Нема те силе

 

Окупљени студенти узвикивали су пароле, као што су „Не дамо Косово“, „Косово је срце Србије“, „Србија Србима“, „Издаја, издаја“, „Нема предаје, цео Космет део Србије“. Повремено су певали патриотске песме, а пуштала се и музика „Београдског синдиката“.

Тик уз бину са које су говорили студенти били су поређани млади људи који су држали велику заставу Србије са поруком – „Косово је срце Србије“.

Студенти су уједно позвали грађане на протест 17. марта, али и молебан за КиМ који почиње у 17 часова истог дана, као и на следећи студентски протест заказан за наредни уторак.

 

У петак ће се у Београду одржати два протеста против европског предлога, који ће кренути са две локације – храма Светог Саве и цркве Светог Марка.

 

Протест студената завршен је код Уставног суда.

(КоССев, 14. 03. 2023)