Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ескобар објашњава Србима шта им је у интересу

Фото: Танјуг/Видео принт

 

Надамо се да ће споразум, не само из корена променити нечији живот, него омогућити мир и стабилност за све људе у региону. Његова намера није намера да ствара нове препреке, већ напротив… Људи којима је ипак потребнији више него свима другима, су Срби на Косову. Они су увек у средишту конфротације, тензија и то има психолошку и сваку другу штету, поручио је из Београда, специјални изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар.

Овај амерички дипломата је у Београду је од јуче, а дошао је само дан након што је посету српској престоници завршио европски изасланик са дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Њихове посете долазе уочи најављеног састанка српског председника, Александра Вучића и косовског премијера, Аљбина Куртија у суботу, 18. марта у Охриду. Тамо одлазе како би разговарали о имплементационом анексу Споразума са чијим су се базним делом усагласили 27. фебруара у Бриселу.

Управо у те сврхе, у Београд је и дошао Ескобар, како је казао – да ради са политичким вођама у региону, како би се пронашао начин на који се може унапредити и кренути даље са предлогом европског споразума о нормализацији.

Он би желео да се нови споразум оствари током ове календарске године и мисли да је то и могуће.

То је зато што Сједињење Америчке Државе сматрају да споразум даје најбољу могућност, да се регион покрене напред и да створи мирне услове за све људе из региона.

„Желимо да обе стране буду озбиљне у тражењу тих могућности и да нађу начин да буду флексибилне, консктуктивне, да имају визију и да искористе ову прилику коју им пружа, не само ЕУ, већ и САД и трансатланска заједница у целини“, казао је Ескобар данас на конференцији за медије.

Очекивања су, додао је, да ће двојица лидера моћи да саслушају и да се суоче са „чињеницом како да се иде ка споразуму о нормализацији односа“.

Упитан по чему се разликују разговори у последњих месец дана, и они од пре годину, тачније како би их он упоредио, Ескобар каже:

„Оно што је разлика сада јесте да видимо праве разговоре унутар држава и у народу – и на Косову и у Србији, у вези са тим шта би значило да Србија и Косово имају мирне, предвидиве и конструктивне односе. То је оно од чега би корист имали сви у региону, а не само Србија и Косово. То је разлика и то је нешто што је реално, нису никакви лажни разговори јер се прича реалним могућностима“.

Сматра да споразум охрабрује већу интеграцију „не само Косова, већ и Србије у свим међународним процесима“.

„Ако говоримо куда се Косово креће, у ком правцу што се тиче интеграција у међународне структуре, ми дефинитивно желимо да они буду близу повезани са свим структурама – то значи да Косово буде и у процесу европских интеграција. То би донело корист свима у региону“, поручује.

Прецизирао је да је заправо сврха споразума интензивирање процеса који би цео регион приближио Европи како економски, тако и политички.

 

„Америчка позиција је да је Косово земља са територијалним интегритетом и суверенитетом. Верујемо да би регион имао користи од међусобног признања, али се овде не ради о томе. Што се тиче чланства у УН мислимо да, оно што је заиста вредност овог споразума – била бржа интеграција Србије и Косова, и целог региона“. 

 

Ипак, подсетио је на оно, што он често говори, да су специфичност Западног Балкана заправо његове економске могућности.

„Те економске могућности ће се далеко увећати уколико свих шест земаља Западног Балкана буде на ЕУ путу, на путу за нормализацију и хармонизацију њиховог правног система, закона и тржишта – европским процесима. На томе ће бити наш фокус. Ради се о интеграцији Србије и Косова и остале четири земље у ЕУ“, казао је Ескобар.

 

На питање Шта би се десило уколико се на састанку у суботу не постигне никакав споразум?, Ескобар каже да он и не очекује да ће већ сада бити неког потписивања, али очекује да је то корак ка даљем напредовању.

„Не бих се задржавао на негативним аспектима, шта би било ако се то не деси. Али желео бих да се посветим могућностима, уколико се заиста упутимо тим путем, а те могућности ће бити веома позитивне за регион“, поновио је Ескобар.

 

Када је конкретно у питању предстојећи сусрет двојице лидера из Београда и Приштине, 18. марта у Охриду, односно какве су шансе за постизање одрживог споразума на том састанку, Ескобар каже да је „велика ствар то што сада обе стране виде предности споразума“.

Нагласивши да је то, осим људима у региону, најпотребније Србима на Косову, казао је и да САД жели да се управо позиција Срба појача путем успостављања Заједнице српских општина. То је нешто, како је додао, што и САД и ЕУ препознају као добро.

То би и желео, између осталог, да види у Охриду – признање да је Заједница српских општина значајан део односа између Приштине и Београда.

„И када о томе говорим као о захтеву, не бих да тиме изазивам конфронатицју или да то постављам као изазов. Чињеница је да се ЗСО јавља и у Бриселског споразума, она део је закључака Европског савета, то је део политике САД. Она ће се остварити, питање је само колико брзо ће се десити и који ће модел бити примењен“, казао је Ескобар, подсетивши да је европски изасланик, Мирослав Лајчак, дао више примера како тај тип заједница функционише у ЕУ.

Додаје да би САД управо желеле да један од тих модела, служи као пример за Заједницу српских општина.

Подсетио је и да нови споразум, обухвата све оне из претходног Бриселског споразума.

„Све што је већ договорено о томе се даље неће причати, а то укључује и ЗСО. Оно што треба по Бриселском споразуму да се оствари мора се остварити и на реду је да се реализује“, истакао је амерички званичник.

 

То је већ постојећа међународна обавеза и мора бити спроведена – без обзира да ли имамо нови споразум или не

 

САД и ЕУ су сада, како је казао, ближи оснивању ЗСО него пре месец дана. То је зато што су, како је поручио, разговори са косовском владом – „реалистичнији и продуктивнији“.

„И они почињу да схватају да ће их тај правно обавезујући део споразума приближити Европи. Много смо ближе томе него пре неколико недеља“, поручио је.

Након састанка у Охриду САД очекује што веће учешће Срба на косовским изборима, укључујући и њихово учешће као кандидате.

„Желимо да видимо политичке вође на Косову из српске заједнице. И надамо се да ћемо схватити шта је њима потребно како би учествовали у демократском процесу. Желели бисмо да их видимо да учествују на изборима“, поручује.

А осим у политичком животу, САД жели да Срби на Косову учествују у свим инситуцијама, а он сам жели да директно од Срба чује шта је оно што им је потребно.

„Треба да се врате у институције, да буду наставници, судије, полицајци, да учествују у косовским институцијама. Видећемо у Охриду шта можемо учинити да до тога дође“, казао је амерички дипломата.

Поручио је да споразум дефинитивно није нешто чега се стране требају плашити.

„Надамо се да ће он, не из корена променити нечији живот, него омогућити мир и стабилност за људе у региону. Његова намера није намера да ствара нове препреке, већ напротив. Желимо да буде добар не само за Србију и Косово, као срце Западног Балкана, већ да створи могућности и за њихове суседе, који желе да виде добре односе између ове две стране“.

Сматра да би то било веома позитивно.

„Ако људи из овог региона, и две владе виде могућности које су пружене за мир, по први пут након дужег временског периода, то би било добро“, поручио је Ескобар у Београду.

Медији извештавају да Ескобар након Београда, током данашњег дана, одлази и у Приштину.

 

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 16. 03. 2023)