Покрет за одбрану Косова и Метохије

Заједничко отворено писмо тринаест невладиних организација из Бањалуке

Отворено писмо предано је данас на протокол службе Предсједника Републике Српске, Предсједника Владе Републике Српске и Градоначелника Бањалуке. Не желећи да се упуштамо у полемике и дајемо пажњу онима који је не заслужују, очекујемо од поменутих инстутуција Републике Српске и Града Бањалуке конкретне одговоре. Тринаест удружења грађана са сједиштем у Бањалуци је потписало ово писмо, а накнадно су нам се јавили и представници других удружења и појединци који подржавају ове захтјеве.

Поздрављамо сваки саборан рад и заједништво у очувању свима нама заједничких вриједности.

Садржај писма преносимо у цјелости:

 

ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БАЊАЛУКЕ

Поштовани,

Обраћавамо Вам се поводом агресивне, провокативне и увредљиве најаве доласка тзв. „Поворке поноса“ у Бањалуку 18.03. ове године. Ове најаве долазе од организација са сједиштем у Сарајеву, као и организација из Бањалуке, финансираних из буџета страних агентура тј. владиних и невладиних организација.
Под маском борбе за људска права и демократију ове организације се залажу за деградирање традиционалних, хришћанских, истинских људских и цивилизацијских вриједности, моралних норми и здравих темеља на којима почива свако друштво.
Знајући за погубну идеологију и праксу ових покрета, посебно промовисање оваквог животног стила међу малољетницима, сматрамо да овакве активности у нашем граду и Републици Српској треба предухитрити – спријечити на вријеме, како бисмо избјегли нежељене посљедице по све нас.
Ми, доле потписане организације, уважавамо приватност и слободу избора ( 1. Кор 6,12. „Све ми је дозвољено, али ми није све на корист“), али смо противни јавном промовисању оваквих идеја ЛГБТ и других организација у јавном простору, гдје без икаквог надзора и усмјеравања томе могу бити изложени они нама и сваком друштву најбитнији – наша дјеца.

Стога, захтијевамо:

1. од Града Бањалука – забрану коришћења јавних простора и објеката под градском надлежношћу за овакве скупове и активности.

2. од Владе Републике Српске – спрјечавање окупљања, истицања и промовисања симбола који вријеђају вјерска, морална и идентитетска осјећања и слободу становника Бањалуке и Републике Српске.

3. од Предсједника Републике Српске – изналажење дугорочног рјешења заштите породичних, духовних и традиционалних вриједности кроз законску регулативу.

Сматрајући да дијелимо заједничке ставове, очекујемо од Вас разумијевање, подршку и прихватање наших захтјева.

 

С поштовањем.