Покрет за одбрану Косова и Метохије

Десетине хиљада на Националном окупљању за КиМ

Милош Ковић (Фото: Весна Лалић/Нова.рс)

Више хиљада грађана, присталица неколико опозиционих, десно оријентисаних партија – Заветника, Двери, Новог ДСС и ПОКС, окупили су се вечерас испред Храма светог Саве одакле су кренули ка Председништву где је испред споменика цару Николају Другом одржан скуп с којег је Александру Вучићу поручено да не треба да прихвати француско-немачки споразум за Косово и Метохију.

На челу колоне био је постављен транспарент „Не капитулацији“, а током шетње чула се музика међу којима су и песме „Видовдан“, „Христе боже“…

 

Фото: Весна Лалић/Нова.рс

„Београд вечерас поново личи на српску престоницу, пронашао је своју косовску душу“, рекао је окупљеним грађанима лидер Двери Бошко Обрадовић.

Имамо дужност да се сетимо мартовског погрома, затим 24 године од НАТО бомбардовања и да се сетимо свих српских хероја од Косовског боја до Кошара и Паштрика и кажемо хвала, додао је он на скупу.

„Ко је овластио Александра Вучића да прихвата и примењује споразум о признању лажне државе Косово. Народ му није дао сагласност, зато му пред одлазак у Охрид поручујемо да је једино прихватљиво одбијање француско-немачког предлога. Данас испит полажу сви, ко су праве патриоте, демократе, зелени“, навео је он.

Бошко Обрадовић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

Оно што је чињеница, како каже Обрадовић, јесте да је преко 80 одсто грађана Србије против признавања Косова.

„Избор је да ли ћемо бити колонија запада или независна и суверена држава и имати своје интересе. Не ултиматуму! Не капитулацији! Доста нам је више вас који 20 година пљачкате народ! Вучићу, оставка. Не будеш ли одбио предлог у Охриду, имаш избор да даш оставку, па идемо на изборе па да тамо представиш своју политику предаје“, поручио је Обрадовић.

Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић је истакао да је срамота што је ико узео француско – немачки предлог о Косову у разматрање.

Милош Јовановић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

„Вучић је изашао и рекао да је спреман да прихвати такав концепт и ради на његовој имплементацији. Неће моћи Вучићу! Изнели смо захтев – одбиј споразум у целини, али од тог захтева нема ништа. Да је Вућић могао и смео да га одбаци, он би то урадио. Ако хоћемо да одбранимо Србију, Александар Вучић мора да оде. Овај скуп и борба је почетак свих нас и ово ћемо урадити заједно или никако“, поручио је Јовановић.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да Александар Вучић нема мандат да преда Косово и Метохију и преговара о некаквим компромисима са Аљбином Куртијем.

„Нисмо се окупили да би политички профитирали. Предуго је овај народ лаган… дошли смо да вас позовемо на жилавост, на јунаштво, на дугу борбу. Ви сте чувари косовског завета, ова стража ће бити будна, Александре Вучићу 24 сата – и кад будеш био у Бриселу, и у Охриду, и кад будеш био у Вашингтону. Овде се српски народ пита“, рекла је она.

Вучићу је поручила да погледа политичког брата Мила Ђукановића који је „крао и пљачкао 30 година, обогатио искључиво своје политичке функционере и чланове својих породица, али народ му је наплатио када је ударио на светиње“.

„Зато – не ударајте нам на светиње, јер ово вечерас је наш одговор: Не дамо Косово, не дамо Богородицу Љувишку, Пећку патријаршију, не дамо Србију и не дамо вам Трепчу за Рио Тинто, ни олтаре за Београд на води, ни Грачаницу за фабрику Мерцедес! Ми не продајемо Србију за лажна обећања ваших газда из Брисела“, поручила је Ђурђевић Стаменковски и позвала Вучића да у Охриду одбије цео француско-немачки предлог за Косово.

 

Милица Ђурђевић Стаменковски Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

„Вучић прихвата капитулацију и зато му са овог места морамо поручити да оде са власти и распише изборе. Било је у нашој историји оних који би продали веру за вечеру и има и оних који тврде да би нам било боље да прихватимо споразум. Знамо да ако ћемо у ЕУ, да нас чека рампа и захтев да признамо Косово и да се одрекнемо Републике Српске“, рекао је окупљеним грађанима председник ПОКС и народни посланик Војислав Михајиловић.

Он тврди да је саобраћајна полиција спречила десетак хиљада грађана ван Београда да дођу на протест.

 

Војислав Михајловић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

Током Михајловићевог говора пуштен је видео како Вучић прича да Косово неће ући у међународне организације, а окупљени грађани су викали „Уа, издаја“.

Професор Шумарског факултета и проректор БУ Ратко Ристић истакао је „лудак хоће да нас подели и баци семе зла међу сопствени народ“.

Ратко Ристић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

„Сличан споразум потписан у Минску 2014. године и то је требало да буде увод у постизање мира у Донбасу, а пре пар дана смо чули да је то било замајавање Русије и куповина времена, а добили смо кланицу. Пошто сада опет преговарају Французи и Немци питам се ко сада купује време. Нема чланства за Косово у међународним организацијама, може само да се говори о реинтеграцији одузете територије“, поручио је проф. Ристић.

Милош Ковић из Покрета за одбрану Косова рекао је да данас обележавамо сташан дан погрома на Косову и Метохији.

„Неко је негде донео поруку да овај српски народ треба да нестане, а тамо где нисмо прогнани тамо нас асимилују. Ово вечерас је борба за живот српског народа“, рекао је он окупљеним грађанима испред споменика Николају Другом.

 

Милош Ковић Фото: Весна Лалић/Нова.рс

„Да ли неко верује да ће НАТО и Кфор да одрже дату реч и поштују споразум? Данас смо дошли на ивицу светског рата, да ли неко заиста мисли да ће да нас они заштите након што Вучић преда Косово“, упитао је Ковић и поручио да окупљени бране законе и Устав ове земље које Вучић крши од када је дошао на власт.

 

Protest ispred hramaProtest ispred hrama
 
 
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Наш народ на КиМ живи тренутно на рубу безнађа и наш циљ је одбрана народа на Косову. Ми бранимо светиње и косовски завет“, поручио је Ковић.

Стефан Симоновић из Српске омладине за Космет је рекао да се наше власти спремају да нас издају, повукли су све институције и оставили наш народ на Косову незаштићен.

„Ми студенти Београдског универзитета борићемо се за српски народ и српске светиње. Питање Косова је питање државности, наш захтев је одбијање предлога и онда враћање преговора под окриље Уједињених нација“, поручио је Симоновић.

Међу транспарентима које су носили грађани били су и  „Србија памти“, „Заједница српских општина је превара“, „Не продајем Газиместан за национални стадион“, „Не продајем Косово за сендвич“, „Народ и црква у одбрани државе, против издаје једино решење“, бројне су српске заставе.

 
 

Грађани су носили и више метара дугачку заставу Србије.

 

Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

Палили су бакље и скандирали „Косово, Србија“ и „Не дамо Косово“.

Фото: Весна Лалић/Нова.рс

 

Саобраћај на Славији је био потпуно обустављен.

Протест који су организовали Двери, Заветници, Нови ДСС и ПОКС под називом под називом „Србија памти, брани и не да“ представља, како су навели, „надстраначко патриотско уједињење“ свих који су против споразума ЕУ о нормализацији односа Косова и Србије.

 

Протест се одржава пред најављени одлазак председника Србије Александра Вучића  у Охрид на наставак разговора с косовским премијером Аљбином Куртијем.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковиски рекла је новинарима пре шетње ка Председништву Србије, да су „последњих дана изложени бруталној хајци и нападима од стране режима Александра Вучића“.

„Вршили су притисак на превознике који су били ангажовани од стране наших локалних одбора и грађана који су хтели да дођу овде данас. Заустављали су возила и слали на техничке прегледе. Ни један аутобус није прошао лагодно до Београда, али не може народну вољу нико да заустави. Србија је устала и захтева од Вучића да одбаци све захтеве француско-немачког предлога“, рекла је она.

Овде смо, додала је она, да станемо под барјак наше отаџбине.

„Видите да овде нема страначких симбола и ово очигледно смета режиму. Вучић вечерас спрема хулигане да компромитују скуп, али поручујемо да његова намера да подели земљу и изазове нестабилност му неће успети. Не дамо Косово, не дамо наше светиње и сећамо се онога што нам се на овај дан десило“, поручила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Подсетимо, полиција је данас заустављала аутобусе са члановима странака деснице који су кренули скуп у Београд.

Валентина Тодоровић

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Нова, 17. 03. 2023)