Покрет за одбрану Косова и Метохије

НАТО државе честитају Вучићу и Куртију

Фото: Жозеп Борељ/Твитер

Још један сусрет косовског премијера и српског председника наилази на поздраве и честитке међународне заједнице. Након појачаних дипломатских активности уочи сусрета у Охриду, где су јуче двојица лидера, иако без потписивања, постигли споразум о примени договореног првог дела Споразума, међународни званичници сада позивају на брзу имплементацију преузетих обавеза.

Имамо договор, огласио се касно синоћ високи предсетавник ЕУ, Жозеп Борељ, након 12-сатног састанка Вучића и Куртија.

У Охриду је касно синоћ постигнут споразум о примени договореног првог дела Споразума за пут нормализације односа Косова и Србије.

Борељ је поручио да су се стране обавезале да ће да поштују све чланове и спроведу обавезе експедитивно и у доброј вери.

Европска унија је још синоћ објавила овај, односно други део споразума, након што је 27. фебруара објавила политички – са 11 чланова који ће се спроводити управо према Имплементационом анексу, чији је делић сада усаглашен. Он ће се, штавише, формулисати у наредним месецима за сваки члан појединачно.

Косово се обавезало да одмах започне примену члана 7 који се односи на самоуправљање за Србе, а примена споразума се као обавеза појединачно уноси и у преговарачка поглавља за приступ ЕУ и Србије и Косова.

Слично као и након 27. фебруара, односно када су се Вучић и Курти усагласили око текста основног споразума, представници власти и у Приштини и Београду бранили су оно што је постигнуто, односно тврдили да боље није могло. За то време, опозиција и у једном и у другом граду критикује власт. У Приштини због тога што нема признања, а преузета је обавеза о формирању ЗСО, а у Београду због „издаје Косова“, прављења нових уступака и везивања напретка Србије на европском путу њеном кооперативношћу на путу остварења „косовске државности“.

Са друге стране, међународни званичници честитају и позивају на брзу имплементацију преузетих обавеза.

Коментаришући наводе Бореља, известитељка Европског парламента за Косово поручила је да је ово заиста добра вест.

„Радујемо се што ћемо добити више детаља о томе. Заиста се надам да ћу видети брзу примену“, поручила је Виола фон Крамон у објави на Твитеру.

Портпарол немачке владе, Штефен Хебестрајт, поздравио оје договор у име своје земље.

„Честитам вам на овом искораку да се однос Србије и Косова поставе на нове темеље! Сада је све у преузимању вођства за одржавање и спровођење договореног. Бићемо уз вас да испунимо вашу европску перспективу!“, поручио је.

„Заиста, без одлагања, сада нам је потребан брз напредак по свим договореним питањима“, надовезао се амбасадор Немачке у Приштини, Јорн Роде.

У сличном тону комесар за проширење Европске уније, Оливер Вархељи, поручио је да је спреман да подржи обе стране у процесу имплементације.

„Пуна посвећеност нормализацији односа између Београда и Приштине показује храброст и одлучност ка њиховом путу ка Евроспкој унији“, навео је Вархељи.

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг, уз честитку поручио је да су Београд и Приштина направили још један корак на путу ка нормализацији односа.

„Ово је кључно за ЕУ интеграције“, навео је Шаленберг који се уједно захвалио Борељу и Лајчаку.

Међу првима су честитале Сједињене Америчке Државе, уз поруку да би „обе земље“ требало одмах да почну да примењују Споразум о нормализацији.

Огласили су се и амбасадори Сједињених Америчких Држава, како у Београду, тако и у Приштини.

„Најважнији резултат Охридских преговора: Србија је прихватила своју европску будућност и јасан план како да до ње стигне — одлука за коју су били потребни мудрост, интегритет и храброст. Остаје још много посла, а Сједињене Државе ће бити уз вас на сваком кораку“, поручио је Кристофер Хил.

Његов колега у Приштини, Џеф Ховенијер, уз констатацију да је постигнут важан договор, такође нуди подршку своје земље за спровођење преузетих обавеза.

Поздраве шаље и НАТО, а такође уз позив странама да брзо и у потпуности спроведу договорено.

„Посвећени смо стабилности на Западном Балкану“, поручили су из ове Алијансе.

Шефица УНМИК-а, Каролин Зијаде, такође позива стране да „одрже своје конструктивно ангажовање и испуне обавезе у доброј вери за добробит свих заједница“.

Волфганг Петрич, високи представник у БиХ 1999-2002. године, сматра да је остварен значајан напредак, али и каже да је кључно то како ће се спровести оно што договорено.

Сматра да јучерашњи састанак „није испунио све наде“, али да је урађено „знатно више него што се страховало“.

Он тврди да ће на крају документ ипак бити потписан, али да за сада, тј. све док процес траје, „заиста је важније имати сведоке у близини и присуство Европске уније, као и присуство САД, посебно изасланика (Габријела Ескобара), што сведочи да то засад замењује формалност потписа“.

Прецизира да је притисак на Београд и Приштину, уочи састанка, био „последица геополитичких околности руске инвазије на Украјину, пошто Вашингтон и Брисел не желе да Русија представља значајан фактор на Западном Балкану“.

Стижу честитке и из региона.

Домаћин сусрета у Охриду, премијер Северне Македоније, Димитар Ковачевски, још касно синоћ поздравио је постигнути договор, наводећи да су Курти и Вучић храбри и имају визију.

„Сматрам да је договор о имплементацији Анекса споразума, укључујући и споразум о пуној имплементацији обавеза из претходних споразума Дијалога, значајно достигнуц́е. Мир, помирење и економски развој кључни су предуслови за убрзани напредак читавог Западног Балкана ка ЕУ“, рекао је Ковачевски.

Истакао је да је поносан срец́ан што је у име македонских грађана са својим тимом био домац́ин овог важног преговарачког процеса под окриљем ЕУ и уз подршку САД, чиме је, каже, потврђено његово лично опредељење да Западни Балкан припада у ЕУ.

Министарка спољних послова Словеније, Тања Фајон, прецизира да је нови споразум прекретница у нормализацији односа и знак спремности страна за сарадњу.

„Словенија остаје посвећена подршци брзој имеплементацији која ће одредити напредак на путу ка ЕУ“, навела је на Твитеру.

Председник Албаније, Бајрам Бегај, сматра да је јуче постигнута гаранција за мир, стабилност и будућност региона у Европској унији.

„Верујте да ће гаранти овог споразума учинити да он буде обавезујући и применљив за стране“, поручио је Бегај.

Уз честитку и жељу да ће се споразум претворити у нову реалност између Срба и Албанаца, односно Косова и Србије, премијер Албаније, Еди Рама, је ипак казао да се нада да се „ђаво не крије у детаљима“.

Нада се и да овај споразум „није још једна балканска смицалица“.

„Иначе би ово било историјско достигнуће које би најавило дуго очекивано пролеће у односима два највећа балканска народа“, нагласио је.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 19. 03. 2023)