Покрет за одбрану Косова и Метохије

Опозиција и после Охрида критикује Вучића: Траже оставку, расписивање избора, референдум, најављена блокада институција

Фото: Фонет ТВ

Власт брани, а опозиција критикује. Као и након фебруарског сусрета у Бриселу, када су се Вучић и Курти сложили око текста основног споразума ЕУ, опозиција у Београду ниже нове критике и дан после састанка у Охриду где је, иако без потписивања, постигнут споразум о примени договореног првог дела Споразума.

Вучић је везао напредак Србије на европском путу њеном кооперативношћу на путу остварења „косовске државности“; „Показао је да није тачно да више немамо шта да изгубимо око Косова“; Потписивањем би се створила „велика Албанија“ – неке су од порука опозиције, која уједно захтева расписивање нових избора и Вучићеву оставку, а поједини и референдум, док други најављују блокаду институција. За то време, српској премијерки се чини да ће Заједница српских општина сада морати да буде формирана. Она се уједно захваљује „од свег срца“ Вучићу на тешким разговорима и борби за мир и стабилност.

У Охриду је касно синоћ, а након 12-сатног састанка Вучића и Куртија, постигнут споразум о примени договореног првог дела Споразума за пут нормализације односа Косова и Србије.

Косово се обавезало да одмах започне примену члана 7 који се односи на самоуправљање за Србе, а примена споразума се као обавеза појединачно уноси и у преговарачка поглавља за приступ ЕУ и Србије и Косова.

Европска унија је још синоћ објавила и други део споразума, након што је 27. фебруара објавила политички – са 11 чланова који ће се спроводити управо према Имплементационом анексу, чији је делић сада усаглашен.

Он ће се, штавише, формулисати у наредним месецима за сваки члан појединачно и уносити у преговарачка поглавља за приступање ЕУ.

Председник Србије се након дешавања у Охриду обраћао у два наврата, наводећи да није пристао да потпише споразум зато што Косово није признато, те да не жели да са њим прави међународне споразуме. Ипак оценио је да се јуче у Охриду изборио за много бољи папир него што је очекивао. Истовремено је за будућност најавио много теже ствари, притом, наглашавајући да остаје при црвеним линијама – нема сагласности са чланством Косова у УН и нема признања Косова.

И док међународни званичници поздрављају договор страна, опозиција у Београду, као и у данима који су уследили након сусрета у Бриселу 27. фебруара, наставља са критикама.

Међу првима се још касно синоћ огласио бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић.

Оценио је да споразум о нормализацији односа Србије и Косова ни не мора бити потписан, јер је већ прихваћен као платформа за преговоре у којима председник Србије Александар Вучић увелико учествује.

„Вучић бесомучно понавља како није потписао споразум. Наши грађани морају да знају да овај споразум ни не мора да буде потписан, јер је већ прихваћен као платформа за преговоре у којима Вучић увелико учествује. Наша историја не памти овакво обмањивање грађана“, навео је Тадић у објави на Твитеру.

Понош: Вучић је везао напредак Србије на европском путу њеном кооперативношћу на путу остварења „косовске државности“

Председник Србија Центар, Здравко Понош, сматра да је српски председник изашао задовољан са охридских преговора јер је остварио оба циља која је себи поставио „први – да он поново ништа не потпише, без обзира што је у име Србије преузео обавезу и други – да одговорност за испуњење те преузете обавезе пребаци на друге“.

Понош је у ауторском тексту за портал Нова изнео мишљење да ће напредак Србије на путу европских интеграција сада нераскидиво бити условљен испуњењем обавеза из споразума на који је Александар Вучић управо дао пристанак.

„Сада ти Вучићеви непотписани споразуми постају субстанца поглавља 35, поглавље 35 ће бити семафор кроз који мора да прође напредак Србије у свим осталим областима. Поглавље 35 није више нешто што нас чека на крај пута, ако тамо икад стигнемо, него оно постаје „оберпоглавље сад и одмах“, закључује Понош.

Каже да европски пут Србије није више точак који се споро креће, „често у погрешном смеру, већ бицикл.

„Предњи точак води нас у ЕУ, али педале не покрећу тај точак. Педале покрећу задњи точак, а он је имплементација косовског споразума. Тај точак је у ствари поглавље 35. Да би напредовали на европском путу, Србија ће морати обавезно да окреће косовски точак“, сматра.

Каже да то не значи да је Србија овим споразумом и његовом реализацијом и милиметар ближе чланству у ЕУ, и констатује да је Вучиић европски пут Србије чврсто условио кооперативношћу Србије у остварењу косовске државности.

Сматра да слаб напредак у спровођењу споразума може успорити пут Косова ка ЕУ, ако Приштина не испуњава обавезе, али и наглашава да је „приоритет аутора споразума“ заправо чланство Косова у НАТО.

„А ту евентуално забушавање Приштине у имплементацији овог споразума није сметња. Важно је да споразум отвори врата да непризнавачи у оквиру НАТО могу креативно да читају прихватање споразума од стране Србије и да не затежу око уласка Косова у НАТО. Тако долазимо до оног за нас неповољног сценарија – Косово у НАТО, а Србија није у ЕУ. Након уласка у НАТО, Косово је обезбеђено чланом 5. а не неким посебним војним контингентом потребним на другом месту. Тема уласка Косова у УН је иначе служила као црвена марама за одвлачење пажње“.

Понош закључује да је у Охриду научена „горка лекција – како није тачно да више немамо шта да изгубимо око Косова“.

„Док год је ове власти наставићемо да губимо. Све чешће и оне ствари које нису директно повезане са темом Косово, Вучић ће их већ некако повезати“.

 

Еколошки устанак: О споразуму ће се грађани изјаснити на референдуму

 

Да ли је Србија за или против споразума ЕУ, неће се питати ни Жозеп Борељ, ни Аљбин Курти ни Александар Вучић, саопштио је Еколошки устанак.

О томе ће се изјаснити грађани Србије на референдуму, истиче се у саопштењу које је потписао народни посланик Александар Јовановић Ћута, пренос Н1.

 

Обрадовић: Једини излаз је Вучићева оставка, блокирамо институције 24. марта

 

Лидер покрета Двери, Бошко Обрадовић, оценио је данас на окупљању опозиције испред зграде Радио телевизије Србије (РТС) да је једино решење политичке кризе оставка председника Александра Вучића и позвао на окупљање у петак 24. марта у 12.44 часова, пренела је агенција Бета.

Након протеста који је ова странка заједно са „државотворном опозицијом“ одржала дан уочи састанка у Бриселу, Обрадовић је позвао грађане да „заједничким снагама свих који су против ове власти и француско-немачког споразума“ у петак 24. марта у 12:44 „блокирају све институције у држави“:

„Почевши од градских и општинских управа до Владе Србије. Тога дана обележићемо годишњицу почетка НАТО бомбардовања у свим градовима и општинама где ће се одржати блокаде и позвати на још веће национално окупљање око захтева да Вучић мора да оде“, рекао је Обрадовић.

Он је навео да се Вучић синоћ у Охриду „неовлашћено обавезао“ да почне са применом споразума који је прихватио у Бриселу 27. фебруара, што је оценио као неку врсту државног удара.

 

Време је да одговоримо истом мером и блокирамо Србију док председник Србије не поднесе оставку због неовлашћеног и противуставног прихватања новог западног ултиматума

 

Позивом на блокирање институција 24. марта, огласио се и Нови ДСС.

„Настављамо борбу против капитулације… Вучић мора да оде, избори су решење за излазак из кризе у коју нас гура режим“, поручили су у објави на Твитеру.

 

Јеремић: Последице “Шолц-Макроновог” плана су Велика Албанија, јаче гажење демократије и ископавање литијума у Србији

 

Критике на рачун власти у Београду стижу и из Народне странке.

Њен председник, Вук Јеремић, изјавио је да би Србија, ако председник Александар Вучић потпише „француско-немачки“ као „награду“ добила стварање „велике Албаније“, још јаче гушење слобода и демократије и ископавање литијума.

„Уз све то, за пар година уследило би и план ’Шолц-Макрон 2’ о решавању ‘отвореног питања Босне и Херцеговине’, односно о укидању аутономије Републике Српске. У међувремену, у Србији би на власти остао Вучић, који би убацио у пету брзину и газио нас још јаче него до сада, уз подршку Запада“, рекао је Јеремић на изборној скупштини Општинског одбора Народне странке Савски венац.

Каже да ће да се бори свом снагом и свим средствим против „такве пропасти“, јер би потписивање значило да је Србија „одустала од тапије на Косово и Метохију, која нам је остала упркос бомбардовању и војној капитулацији 1999. године“.

„Та тапија није одузета чак ни војно пораженом режиму Слободана Милошевића у којем је Вучић био министар“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се залаже за европску будућност Србије и да би сви који желе да доживе ту будућност морали да се одлучно супротставе „Шолц-Макроновом“ плану, јер он води у нове сукобе и нестабилност, а не у европску будућност.

Председник Народне странке је рекао да би потписивање тог плана неизбежно водило уједињењу Албаније и Косова, и да би, како каже, тако створена држава имала претензије за даље ширење на територије Србије, Северне Македоније, Црне Горе, па и Грчке.

„Тиме бисмо будућим генерацијама оставили нове нестабилности и сукобе на Балкану. Стварање Велике Албаније би значило да српска верска и културна баштина за пет до десет година више не би била српска, јер би наши манастири потпали под надлежност Албанске православне цркве. Наша је дужност да то спречимо“, рекао је Јеремић.

Он је истакао да је „једини начин на који би можда могло да се спречи“ потписивање „Шолц-Макроновог“ плана референдум на којем би се грађани изјаснили о том споразуму.

„Власт не би могла да покраде резултате референдума јер је ситуација јасна – против је између 85 и 90 одсто грађана“, рекао је Јеремић.

Навео да је Народна странка зато покренула акцију прикупљање потписа грађана за расписивање референдума.

„Ако скупимо довољно потписа, онда више нема расправе у скупштини да ли да се референдум распише или не, већ би скупштина по закону морала да га распише“, рекао је Јеремић.

 

Споразуми под притиском ЕУ и САД не могу да донесу жељени мир и напредак два народа

Огласила се и Партија косовских Срба, наводећи да су у Охриду поражени и Срби са Косова и Албанци.

„У Охриду је тријумфовао притисак Европе и Америке на дешавања и односе између Србије и Косова. Показало се да се политичари на Балкану и даље плаше уцена из Вашингтона и Брисела и да пристанак на те уцене представљају као своје победе“, поручују из ове партије.

Нагласили су да будућност Срба и Албанаца на Косову може да се догоди само и искључиво у директним разговорима Срба са Косова и Албанаца.

Наглашавају да то у Охриду није био случај.

„За такав тренутак требаће нам стрпљења и још политичке борбе и нових идеја. Споразуми под притиском ЕУ и САД не могу да донесу жељени мир и напредак два народа и свих заједница које живе на Косову“, сматрају из Партије косовских Срба.

Трајковић: Завршава се епоха Вучићеве владавине

Рада Трајковић,, председница Европског покрета Срба са Косова и саветница министра у косовској влади, Ненада Рашића, у данашњој објави на Твитеру навела је да се договором у Охриду „завршава епоха Вучићеве владавине“.

„Његова употребна вредност је њиме завршена. Време је да нова, демократска и модерна Србија ради на имплементацији договора и стабилизацији региона. Једном за свагда“, поручила је Трајковић.

 

Брнабић: Недвосмислено је да ће ЗСО морати да се формира

 

И док је опозиција у Београду недвосмислено против споразума Европске уније, српској премијерки се чини да је сада, односно после разговора у Охриду, недвосмислено да ће Заједница српских општина морати да буде формирана.

Каже да је то прва тачка свих даљих имплементационих споразума, те да је потпуно јасно да ће то морати да се уради у складу са споразумима потписаним 2013. и 2015. године.

Сматра и да ће формирање такве ЗСО бити резултат рада, напора и борбе председника Србије Александра Вучића и пре десет година и током протекле деценије као и данас.

„Ја желим да му захвалим од свег срца на томе што води тешке разговоре и не устукне ни корак и бори се да нам обезбеди мир и стабилност и да ми као Влада можемо да радимо на подизању квалитета живота грађана”, рекла је Брнабићева.

Посебно је истакла да је Вучић био директан и да није околишао да каже „шта су наше црвене линије”.

Брнабић је нагласила да су мир и стабилност неопходни и за завршетак започетих инфраструктурних пројеката, јер „без дугорочног мира и стабилности не можемо да напредујемо и привлачимо инвестиције”.

(КоССев, 19. 03. 2023)