Покрет за одбрану Косова и Метохије

Опозиција у ПР критикује Куртија: Најављен протест, тражи се оставка – „прихватио споразум о непризнавању са аутономијом за Србе“

Извор: КоССев

Још један сусрет косовског премијера и српског председника наилази на поздраве и честитке међународне заједнице, али и на критике опозиције, како у Београду, тако и у Приштини. И у једном и у другом граду се траже оставке, најављују протестни скупови. 

Имамо договор, огласио се касно синоћ високи представник ЕУ, Жозеп Борељ, након 12-сатног састанка Вучића и Куртија.

У Охриду је постигнут споразум о примени договореног првог дела Споразума за пут нормализације односа Косова и Србије.

Борељ је поручио да су се стране обавезале да ће да поштују све чланове и спроведу обавезе експедитивно и у доброј вери.

Европска унија је исте вечери објавила овај, односно други део споразума, након што је 27. фебруара објавила политички – са 11 чланова који ће се спроводити управо према Имплементационом анексу, чији је делић сада усаглашен. Он ће се, штавише, формулисати у наредним месецима за сваки члан појединачно.

Косово се, између осталог, обавезало да одмах започне примену члана 7 који се односи на самоуправљање за Србе, а примена споразума се као обавеза појединачно уноси и у преговарачка поглавља за приступ ЕУ и Србије и Косова.

Слично као и након 27. фебруара, односно када су се Вучић и Курти усагласили око текста основног споразума, представници власти и у Приштини и Београду бранили су оно што је постигнуто, односно тврдили да боље није могло, док међународни званичници честитају и позивају на брзу имплементацију преузетих обавеза.

За то време, опозиција и у једном и у другом граду критикује власт. У Београду се Вучић оптужује за „издају Косова“, прављење нових уступака и везивања напретка Србије на европском путу њеном кооперативношћу на путу остварења „косовске државности“, док се истовремено захтева расписивање нових избора и Вучићева оставка, а поједини представници опозиције траже и референдум, док други најављују блокаду институција.

Слична ситуација је и у Приштини. Иако нема захтева да се одржи референдум и избори, најављују се протести и тражи оставка косовског премијера.

Опозицији у овом граду највише смета то што је у Охриду изостало узајамно признање, а уз то, Косово је преузело обавезу да одмах, како тумаче, формира ЗСО, односно, „Асоцијацију плус“.

Коментаришучи обавезу коју је преузео у Охриду, да се „одмах“ покрену преговори на успостављању аранжмана и гаранција како би се осигурало самоуправљање за српску заједницу, косовски премијер казао је синоћ да тачка седам основног споразума и Заједница српских општина, нису иста ствар.

У истом тону, посланица Покрета Самоопредељење Фиторе Пацоли, касно синоћ је поручила да самоуправљање није ни „Заједница, ни Асоцијација плус ни самоуправа, ни аутономија“.

„И вечерас се видело да је Косово на добром путу и ​​спремно да иде напред без страха и одлучности“, навела је.

 

ПСД најавила протест за 25. март, захтевају оставку Аљбина Куртија

 

Опозиција се, међутим, не слаже са тим.

Председник Социјалдемократске партије, Дардан Мољићај (Моллиqај) најавио је да његова странка 25. марта организује протест на којем ће да затраже оставку косовског премијера, Аљбина Куртија, због договора који је јуче постигнут у Охриду.

На конференцији за медије, Молићај је рекао да у центру овог споразума нема признања, нити де факто од стране Србије, преноси Каллxо.

„Најбоље и најтачније читање споразума постигнутог 27. фебруара јесте кроз акциони план. Дакле, акциони план показује шта је план споразума. Кроз план имплементације се види да за Косово постоје само обавезе и постоји само штап. Док за Србију постоје само неке међународне обавезе које ће се извршити, али с друге стране, он је добио шаргарепу коју је желео, а то је асоцијација“, рекао је Молићај новинарима.

Сматра да Европска унија није ни планирала потписивање документа, јер, управо од посредника да ли ће га бити или не.

„Споразум је валидан и потписан и непотписан. Дакле, ово је следећи тренд. Оно што је веома опасно, суштина споразума је асоцијација плус. По тачки пет, то ће бити урађено по договору из 2013. и 2015. То је спектакуларна победа Србије“, рекао је Мољићај.

 

Прихватио споразум о непризнавању са аутономијом за Србе

 

У сличном тону, бивша главна преговарачица у дијалогу са Београдом, Едита Тахири, поручила је да је Курти „историјски и стратешки изневерио Косово за столом“.

„Прихватио је споразум о непризнавању са Србијом, уз Удружење и аутономију за српску мањину“, поручила је Тахири.

Каже и да Скупштина Косова и посланици морају да исправе овај „историјски неуспех“ тако што неће одобрити овај споразум.

„Да не дозволимо ову капитулацију Косова пред Србијом, већ да спроведемо капитулацију Србије у Куманову 1999. године коју смо борбом, крвљу и мудром дипломатијом Албанаца постигли“, навела је Тахири.

 

За три недеље прихватио све оно што је обећавао да неће

 

Шеф ПДК, Мемљи Краснићи, подсетивши на усаглашавање око текста споразума 27. фебруара, те јучерашње – око имплементационог дела, у објави на Фесбјуку поручује да је Курти за мање од три недеље „прихватио све оно што је обећао да неће, кроз цео свој политички живот лажним проповедима и безбројним обманама“.

„Али, мимо његових обмана, наша брига остаје Косово, наши грађани и будуће генерације, које ће, нажалост, осим што су изгубиле веру у перспективу коју нуди Косово, годинама наследити замрзнути конфликт са Србијом. А то је директна последица грешака Аљбина Курта који је преговарао и омогућио овај споразум који је недовољан за Косово и који не остварује наше државне и грађанске циљеве“, навео је Краснићи.

Он подцртава да споразум без узајамног признања, усмерен на „напредну асоцијацију и политичку аутономију српске заједнице“ и без гаранција за евроатлантске интеграције Косова, представља велики политички и „национални неуспех, који ћемо сви скупо и дуго плаћати“.

 

Постављени услови, говори и ставови су једноставно поништени

 

У сличном тону се такође на Фејсбуку огласио и лидер ЛДК, Љумир Абдиџику.

„Превара и губитак историјске прилике – ово је епилог Куртија као премијера у дијалогу. Лажна политичка ствар – која је страшно коштала Косово – окончана је синоћ. Постављени услови, говори, ставови су једноставно поништени“, сматра овај опозиционар.

Коментаришучи оно што је постигнуто у Охриду, наглашава да је споразум без признања, који није коначан и са „асоцијацијом плус“ оно што је Курти донео на Косово.

„Ова нова ситуација, трансформисана као интеграциона обавеза наше земље, је непоправљива“, нагласио је.

Коментаришући управо део анекса која се односи на тачку седам основног споразума о самоуправи за српску заједницу, посланица ЛДК, Резарта Крансићи (Ррезарта Крансиqи) поручила је:

„Од ‘Самоопредељења’ за Албанце до „самоуправе“ за Србе“.

 

Чему хитност имплементације тачке 7

 

Посланик у косовском парламенту, Хаки Абази, који је и недавно изнео серију озбиљних оптужби на рачун Куртија и више званичника Самоопредељења, упитао је „чему хитност са применом тачке 7“.

Уједно је поставио још нека питања наводећи да она „круже пред сузавцем“, а попут – да ли ће и када бити одржани слободни и демократски избори на Северу Косова, шта ће бити уколико специјалне јединице крену на Север – „да ли ће бити барикаде Веселиновића, Радоичића и Ракића“, да ли КБС има право да буде у северним општинама?

Уједно пита и да ли ће српске општине „опстати кроз своје структуре паралелних општина„.

 

Један од ретких представника опозиције који подржава европски предлог на Косову, Рамуш Харадинај, за сада се није оглашавао на Фејсбуку у вези са јучерашњим разговорима у Охриду.

 
Курти да схвати да је сарадња са другим факторима на Косову неизбежна

 

Лидер АКР, Беџет Пацоли сматра да је сада касно да се „тугује или хвали“ оно што се јуче догодило.

„У овој новонасталој ситуацији оставимо (на тренутак) по страни анализу и околности зашто и како се то догодило, љутњу и похвале, и окренимо се будућности. Не верујем да постоји неко на Косову коме се не свиђа мирна перспектива нашег пута“, навео је Пацоли на Фесјбуку.

Позвао је странке на Косову, цивилно друштво и грађане да подрже владу у „одговорном спровођењу обавеза које произилазе из овог споразума“.

Са друге стране, Куртију поручује да мора да схвати да је сарадња са другим факторима на Косову неизбежна“.

Пеци: Споразум, добра вест, отвара многа врата Косову

За разлику од већине представника опозиције, бивши амбасадор, Љуљзим (Лулзим) Пеци, сматра да је постизање споразума добра вест за Косово, јер „отвара многа врата, која су до сада била затворена“.

Са друге стране, поручује да ће спровођење бити тешко.

„Имплементација ће бити тешка, али ништа битно се не ради лако! Превазилажењем ових потешкоћа наш живот ће постати бољи!“, навео је.

Османи: Сада да се Косову дозволе чланства и да га признају они који га не признају

Косовска председница, Вјоса Османи, говорила је о синоћном сусрету у Охриду из угла критичара званичног Београда.

Каже да не очекује да ће Београд да примени договоре, већ да ће дих „кршити као и обично“, преноси Газета Еxпресс.

„Сада када је договорен анекс основног споразума и када се Косово показало као једина страна у дијалогу која је била конструктивна и заинтересована за мир и стабилност, очекујем да ће се испунити обавезе наших савезника у погледу чланства Косова у међународним организацијама и за признање држава које не признају (Косово прим ред)“, рекла је Османи у изјави медијима.

Има још један захтев за међународну заједницу – да промени „попустљив приступ“ према Србији, како би споразум могао да се примени.

„Ако желимо истинску примену споразума, мора да се промени попустљив приступ према режиму Србије и санкционисати сваки њихов покушај дестабилизације ситуације на терену, као и њихова неконструктивност и континуирана блокада“, рекла је она.

У сличном тону, амбасадор Косова у Белгији, Агрон Бајрами,  поручује да је након новог договора лопта на европском терену, те да Савет ЕУ и Савет Европе „треба да преузму вођство и отворе врата“.

„Нема времена за губљење“, подцртао је.

(КоССев, 19. 03. 2023)