Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан

Габријел Ескобар (Фото: Танјуг/Зоран Станић)

Он је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до тога.

– Овај споразум је правно обавезујући за обје стране. Иако није потписан то је споразум у сваком смислу – рекао је он и прецизирао да то значи у сваком смислу.

Према његовим ријечима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се споровођење договора одразити на европски пут обје стране.

– Споразум је пут ка помирењу Србије и Косова. Важно је да појаснимо како ће двије стране наставити даље. Имплементација мора одмах да почне и обје стране ће имати бенефите од тога. Сматрам да су најважније евроатлантске интеграције. Напредоваћемо само ако споразум што пре почне да се примењује – рекао је он.

Како је истакао, Србија мора да ради на кључним елементима анекса.

– За обје стране је важно да се све преостало из Бриселског споразума примијени. То се од обје стране очекује. Наставићемо даље да радимо са обје стране и нашим партнерима – рекао је он.

На питање да ли се на састанку у Охриду разговарало о чланству КиМ у међнародним организацијама, он је казао да не може то да каже, али да се разговарало о свему што стоји у европском приједлогу.

Ескобар је додао да је општа ствар да је ЕУ пут и КиМ и Србије условљен имплемнетацијом споразума о нормализацији односа, а да ће ЕУ помно пратити процес како споразум не би само био прихваћен, већ и како би се створила позитивна дугорочна сарадња КиМ и Србије.

Према његовим ријечима, то што је самит организован у Охриду јесте велики показатељ да Сјеверна Македонија ради на свом европском путу.

Он каже да идеја о формирању ЗСО не зависи од ЕУ већ од КиМ, као и да у интересу треба да буде бољитак људи који живе тамо, али да се не крши уставност тзв.Косова.

– Имплементација споразума се очекује одмах, дијалог ће се наставити јер желимо да план о нормализацији успије. Желимо интеракцију двије земље, да се обје брзо крећу ка евроатлантским интеграцијама – закључио је Ескобар и додао да самит на Охриду није био о међусобном признању већ како би се нашло мирно рјешење за помирење у региону.

Говорећи о утицају Русије на десничарске покрете у Србији, Ескобар је рекао како нема доказа, али да се зна да Русија преко медија и друштвених мрежа покушава да учествује у наративима десничарских организација који би да успоре евроатланске интеграције.

– Вјерујемо да Русија жели да отежа имплементацију споразума, али ово је локалан проблем и рјешење мора бити локално, а рјешење је регионално помирење – рекао је Ескобар и објаснио како Русија на самиту није била пристутна, ни поменута.