Покрет за одбрану Косова и Метохије

Борељ: Имплементација је обавеза обе стране, ЕУ ће је пажљиво пратити – Споразум није потписан из правних разлога

Извор: КоССев

Вест је ажурирана

 

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност изјавио је након састанка министара спољних послова држава чланица Европске уније у Бриселу да у Охриду споразум није потписан из правних разлога, али да су се обе стране сложиле да његова изјава дата након састанка представља „њихову посвећеност томе да у потпуности испуне обавезе које произилазе из тог споразума и анекса за његову примену“, пренео је Н1.

 

Имплементација предлога сада је обавеза Београда и Приштине, и Европска унија ће морати пажљиво да је прати, поновио је данас шеф европске дипломатије ЕУ Жозеп Борељ из Брисела.

Борељ ће председавати састанком министара спољних послова држава чланица ЕУ.

Уочи тог састанка, на конференцији за медије, осврнуо се, између осталог, и на разговоре које је готово 12 сати у суботу одржавао са српским председником Александром Вучићем и косовским премијером, Аљбином Куртијем у Охриду – када су стране постигле споразум о примени договореног првог дела Споразума за пут нормализације односа Косова и Србије.

Договор који су стране постигле – интегрални је део европског пута за обе стране.

„Одржали смо дуг разговор који је завршен договором који ће бити интегрални део европског пута за обе стране. Биће део преговарачког поглавља – поглавља 35 у преговорима са Србијом, и биће укључен у документ о нормализацији и у захтеве према Косову“, казао је данас Борељ.

ЕУ ће пажљиво пратити оно на шта су се Вучић и Курти обавезали.

 

„Дакле, то је сада њихова обавеза и ми ћемо пажљиво пратити имплементацију. Обе стране су се усагласиле и обавезале да ће то да ураде и хајде сада да пажљиво посматрамо како ће се то одвијати“.

 

Резултати овог састанка биће представљени и на 22. Европском савету који ће бити одржан 23. и 24. марта.

Борељ је одмах након састанка у суботу поручио да се Косово сложило да „одмах“ започне примену члана 7 који се односи на самоуправљање за Србе.

„Да би применио члан 7 Споразума о путу за нормализацију односа Косова и Србије, Косово се сложило да одмах, кад кажем одмах, мислим одмах, покрене преговоре у дијалогу под посредством ЕУ, на успостављању специфичног аранжмана и гаранција како би на одговарајућем нивоу осигурало самоуправљање за српску заједницу на Косову. Стране су се такође сложиле да подрже декларацију о несталим особама као ствар хитности“, поручио је овај европски званичник.

(КоССев, 20. 03. 2023)