Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ивошевић: Вучићев потпис није потребан, Споразум и Анекс су обавезујући

Зоран Ивошевић Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

Бивши судија Уставног суда Србије Зоран Ивошевић изјавио је данас да према Бечкој конвенцији о уговорном праву важе сви споразуми без обзира да ли су потписани или усмено прихваћени.

Ивошевић је агенцији Бета казао да истицање председника Србије Александра Вучића да у Бриселу и Охриду није ништа потписао, говори да је он урадио нешто што није смео.

„У члану 3. Бечке конвенције о уговорном праву стоји да код међународних споразума који нису закључени писменим путем то не иде на уштрб правних вредности ових споразума. То значи да усмени споразуми важе и да су обавезујући“, рекао је Ивошевић коментаришући изјаву председника Вучића да је у Бриселу и Охриду прихватио Споразум о нормализацији односа с Косовом и Анекс о имплементацији, али да та документа није потписао.

Ивошевић је подсетио на изјаве посредника у преговорима, Жозепа Бореља, Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара, да је сагласност о нормализацији односа између Србије и Косова постигнута и да се та сагласност налази у тексту Споразума из Брисела.

„Сада је на реду имплементација Споразума из Брисела и то Вучић није оспорио. Ако се имплементација односи на спровођење договореног, онда је тачно оно што су изјавили посредници на челу с Борељом“, оценио је Ивошевић.

По његовим речима, због протеста грађана Србије против Споразума о нормализацији односа с Косовом, председник Вучић је након повртака из Брисела и Охрида почео „да се вади“ пред домаћом јавношћу.

„Вучић тврди да никада није дао сагласност за улазак Косова у Уједињене нације и за међусобно признање. Међутим, у обострано прихваћеном Споразуму стоји да се Србија неће противити чланству Косова у свим међународним организацијама. Јасно је да је Вучић тим Споразумом прихватио и чланство Косова у УН“, оценио је Ивошевић.

Додао је да у Вучићеве речи не треба веровати, јер „ако иде на имплементацију онда то потврђује да се усагласио са свим тачкама споразума“.

„Вучић обмањује и јавност и себе. Вероватно је направио неке кораке које није смео, а који могу сада да му сметају. Његов рејтинг пада и он сада покушава да се вади“, истакао је бивши судија.

Ивошевић истиче да постоји могућност да се Споразум о нормализацији односа између Србије и Косова правно поништи.

„Уколико косовска страна не испуни обавезу да формира Заједницу српских општина према договору из Бриселског споразума, онда се може озбиљно разговарати о раскиду тог споразума. Према Бечкој конвенцији о међународним уговорима, у члану 60. стоји да се међународни уговор може раскинути због неизвршења обавеза и онда се све враћа на пређашње стање“, објаснио је Ивошевић.

Додао је да је Бриселски споразум био неуставан, јер је власт у Србији пристала да све елементе државности на Косову преда Приштини.

„За Србију би било веома важно да се поништи Бриселски споразум“, закључио је Зоран Ивошевић.

(Бета/Нова.рс, 20. 03. 2023)