Покрет за одбрану Косова и Метохије

Историјски договор Путина и Сија: „Снага Сибира 2“ руши све снове Запада, до 2030. Kини стиже скоро 100 милијарди кубних метара гаса!

Председник Русије Владимир Путин изјавио је на почетку састанка са кинеским лидером Си Ђинпингом у проширеном саставу да су практично сви параметри када је реч о пројекту „Снага Сибира 2“ усаглашени.

Према његовим речима, Русија ће до 2030. године испоручити Kини најмање 98 милијарди кубних метара гаса и сто милиона тона природног течног гаса.

– Руски бизнис је у стању да задовољи растућу потражњу из Kине по питању енергената, како у оквиру уговора, тако и изван тога – навео је Путин.

Такође је додао да се сарадња две земље на пољу енергетике унапређује.

– Русија и Kина намеравају да формирају радну групу за пројекат ‘Северни морски пут’. Постоји потенцијал за сарадњу – истакао је руски председник.

Путин је рекао и да је потребно и даље јачати праксу обрачуна у националним валутама, а додао је и да Русија подржава коришћење кинеског јуана у трговини са земљама Азије и Латинске Америке.

– Рачунамо на раст извоза руске хране на кинеском тржишту – рекао је Путин.

Он је додао да две земље могу да постани светски лидери у области вештачке интелигенције и информационих технологија.

Русија је спремна да подржи кинески бизнис у замену за предузећа која су напустила Русију, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са кинеским колегом Си Ђинпингом.

Kада је реч о обиму трговинске размене она је 2022. године достигла рекорд, без обзира на последице пандемије и санкциони притисак, а ове године ће премашити 200 милијарди долара.

Си: Успешна сарадња двеју земаља

Са своје стране, кинески председник Си Ђинпинг је рекао да односи Kине и Русије показују здраву динамику развоја.

– Захваљујући нашим заједничким напорима, руско-кинески односи показују здраву и одрживу динамику развоја. Међу нашим земљама продубљује се међусобно политичко поверење, множе се заједнички интереси – рекао је Си.

Председник Kине почео је говор на проширеном састанку констатовањем успешне сарадње између земаља и запажене резултате.

Kинески лидер констатовао је брзу имплементацију националних развојних циљева и најавио спремност да изнесе план за развој билатералних односа и практичне сарадње у интересу просперитета Kине и Русије.

Он је приметио да се области сарадње Русије и Kине стално шире и да се постижу важни резултати.

Области сарадње Kине и Русије стално се шире, земље успевају да остваре важне резултате, додао је Си.

Kинески лидер констатовао је брзу имплементацију националних развојних циљева и најавио спремност да изнесе план за развој билатералних односа и практичне сарадње у интересу просперитета Kине и Русије.

– Међу нашим земљама продубљује се узајамно политичко поверење, све више је заједничких интереса, народи се зближавају, постепено се развија сарадња на трговинском и економском плану, инвестиционом, енергетском, културном и регионалном – истакао је Си.

(Спутњик/Искра, 22. 03. 2023)