Покрет за одбрану Косова и Метохије

ЕУ поздравља договор из Охрида, позива Београд и Приштину на брзо испуњење обавеза

Извор: ЕПА-ЕФЕ (Јулиен Wарнанд)
БРИСЕЛ –  Европски савет подржаће, на самиту у Бриселу који се одржава данас и сутра, договор Београда и Приштине постигнут у Охриду о Имплементационом анексу споразума о нормализацији односа и позваће обе стране да “брзо и у доброј вери” испуне обавезе, наводи се у нацрту закључака самита ЕУ у који је Тањуг имао увид.

Нацрт закључака припремио је председник Европског савета Шарл Мишел, у блиској сарадњи са чланом Европског савета који представља државу чланицу која има шестомесечно председавање Саветом и са председником Европске комисије.

“Европски савет поздравља споразум постигнут у дијалогу под окриљем ЕУ о Имплементационом анексу Споразума на путу ка нормализацији односа тзв. Косова и Србије и позива обе стране да брзо и у доброј вери имплементирају своје обавезе”, наводи се у нацрту закључака самита ЕУ.

У документу, који има 27 тачака, дијалогу Београда и Приштине посвећена је тачка 25, у делу који се односи на “Остала питања”, а посвећен је спољним односима ЕУ.

Првих 12 тачака документа односи се на Украјину и истиче да Европски савет понавља своју одлучну осуду “руског агресорског рата против Украјине”, који представља кршење Повеље УН, и подсећа на непоколебљиву подршку Европске уније независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница и њено инхерентно право на самоодбрана од руске агресије.

У њима подржава се Резолуција Генералне скупштине УН “Принципи Повеље Уједињених нација који су у основи свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини”, који је усвојен уз широку подршку међународне заједнице и наводи да ће ЕУ наставити да ради са Украјином на мировном плану од 10 тачака.

Од Русије се тражи да прекине агресију и одмах и да потпуно и безусловно повуче све своје војне снаге и пуномоћнике са читаве територије Украјине. Такође тражи се и да одмах прекине акције које угрожавају безбедност и сигурност цивилних нуклеарних објеката у Украјини.

У нацрту закључака се наводи и да је ЕУ чврсто опредељена да обезбеди пуну одговорност за ратне злочине и друге најтеже злочине почињене у вези са руским ратом агресије на Украјину и поздравља споразум о стварању новог Међународног центра за кривично гоњење злочина агресије против Украјине (ИЦПА) у Хагу.

Наводи се да ће ЕУ остати посвећена одржавању и повећању колективног притиска на Русију, укључујући могуће даље рестриктивне мере, да ће наставити да пружа снажну политичку, економску, војну, финансијску и хуманитарну подршку Украјини, да остаје посвецена подршци опоравку и реконструкцији Украјине.

Истовремено, ЕУ наводи и да ће наставити да пружа подршку Молдавији у смислу јачања безбедности и отпорности земље и снабдевања енергијом у условима дестабилизујуцих активности спољних актера.

Осуђује се и континуирана војна подршка руском рату од стране Ирана и Белорусије. Наводи се и да је сукоб у Украјини утицао на глобалну безбедност хране, због чега Европски савет “прима на знање” проширење Иницијативе УН за црноморско жито која би требало да ојача глобалну сигурност хране.

У делу документа који се односи на економију наводи се да ЕУ гради снажну економију која обезбеђује дугорочни просперитет, што захтева интегрисани приступ у свим областима политике како би се повецала продуктивност и раст у целој економској бази нашег континента.

Подржава се обновљено фокусирање на спровођење постојећих правила јединственог тржишта и на уклањање препрека и истиче да је јединствено тржиште које добро функционише и даље кључно за успех зелене и дигиталне транзиције, за будуци раст и за економску, социјалну и територијалне кохезије.

С тим у вези Европски савет позива на амбициозне акције како би се заокружило јединствено тржиште, посебно за дигитално тржиште и услуге, и решиле рањивости изложене недавним кризама, обезбеђујуци једнаке услове за игру како на унутрашњем, тако и на глобалном нивоу.

У том смислу, наводи се у нацрту, потребно је осигурати регулаторно окружење које подстиче раст, продубити Унију тржишта капитала, односно уклонити преостале баријере за прекогранично финансирање, подртаћи смањење ризика од иновација, фокусирајући се на области са високим потенцијалом раста, подстицати коришцење дигиталних алата у целој привреди и повећати подршку за предузећа и управе у Европској унији да остану напредњаци у вештачкој интелигенцији, развити вештине и ускладити их са атрактивним, квалитетним пословима, подстицати транзицију ка циркуларнијој економији ради побољшања одрживости.

У нацрту се позива да се настави рад на предлозима закона о нето нулти индустрији и европском Закону о критичним сировинама и узима у обзир привремени кризни и транзициони оквир за државну помоц.

У нацрту документа наводи се да је Европски савет сагледао мере предузете за решавање високих цена енергије, смањење потражње за гасом, обезбеђење сигурности снабдевања и постепено укидање зависности од руских фосилних горива и позива Комисију и државе чланице да обезбеде спремност и планирање за ванредне ситуације у погледу наредне сезоне пуњења складишта гаса.

У том контексту, апелује се на све укључене заинтересоване стране да у потпуности искористе механизам заједничке куповине кроз Енергетску платформу ЕУ како би додатно унапредили сигурност снабдевања гасом по приступачним ценама.

Европски савет позива сузаконодавце да брзо постигну договор о свим релевантним предлозима за убрзање зелене транзиције и да без одлагања наставе са радом на предложеној ревизији унутрашњег дизајна тржишта електричне енергије у ЕУ како би се обезбедило његово усвајање до краја 2023. године.

У делу документа који се односи на остала питања, наводи се да је дошло до напретка у примени закључака од 9. фебруара 2023. о миграцијама и позива на брз напредак по свим договореним тачкама.

Поздравља се и исход Донаторске конференције за подршку људима у Турској и Сирији након разорног земљотреса.

Такође најоштрије се осуђује кажњавање истакнутих представника белоруске демократске опозиције на дуге и неоправдане затворске казне, док се у последњој тачки закључка поздравља споразум о Виндзорском оквиру и позива на брзу примену свих договорених решења у доброј намери.

(РТВ, 23. 03. 2023)