Покрет за одбрану Косова и Метохије

Портпарол Стејт департмента из времена НАТО агресије: РТ не треба да постоји нигде

Џејмс Рубин с Кристијаном Аманпур (Фото: Getty © Stephen Lovekin / Staff)

Шеф Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмс Рубин признао је да Америка жели да затвори све руске медије широм света, а посебно му смета отварање редакције РТ у Србији.

Рубин је у интервјуу за амерички Радио Слободна Европа, који је дао у Приштини, оценио да је цео регион Западног Балкана подложан руским и кинеским дезинформацијама, али велики део долази из Србије и то је, каже, велики проблем који треба да се реши.

О томе како би “решио” то што руски медији постоје на простору Европе, Рубин је јасно одговорио:

 

“Не бисмо желели да видимо Раша тудеј или друге руске медије било где у свету. Желимо да буду затворени.”

 

Да би одмах потом овај цензор који би да затвара редакције широм света устврдио како жели слободу штампе и да она мора да постоји. Изгледа, само за америчке медије.

“Али, ако имате налоге кинеске владе на друштвеним мрежама, они би требало бити означени као налози кинеске владе. Људи не би требало да мисле да је ово просечни Кинез који нешто говори. Требало би да знају да је то државни налог. То је пример”, наводи Рубин.

 

Рубин је био ударна медијска песница некадашње државне секретарке САД Мадлен Олбрајт током НАТО агресије на СР Југославију, а две деценије провео је у браку са првом звездом Си-Ен-Ена Кристијаном Аманпур. Сада се вратио на Балкан обилазећи Црну Гору, Северну Македонију и Албанију где води кампању наводне борбе против “руских дезинформација”.

 

Наравно, једна од главних тема биће му Србија и Русија, па ће тако из Црне Горе говорити како Подгорица никако не би смела да потпадне под утицај “дезинформација” из Београда, Москве и Пекинга.

Али, како је навео за РСЕ, у Београд неће доћи јер је свестан да није добродошао.

Не само што је открио на чему ради Вашингтон и агенција коју води, Рубин је интервју искористио и да запрети свима који сарађују са Русијом.

Владе које желе да буду део Европе треба да схвате да ако се придруже Русији, ризикују своје односе са Европом“, казао је овај амерички званичник и тиме успут показао да Вашингтон онај који уређује односе у Европи.

 

О вођама ОВК само речи хвале

 

Говорећи о такозваној Ослободилачкој војсци Косова, чији челници се налазе у Хагу где им се суди за ратне злочине и злочине против човечности, Рубин је казао да се однос САД према овој терористичкој групи мењао.

 

“ОВК је одиграла одлучујућу улогу у споразумима које су потписали њени лидери и у спровођењу обећане демилитаризације”, каже Рубин.

 

Приштина га је 2013. одликовала Председничком медаљом за његову посвећеност “ослобођењу Косова“.

Рубин додаје и да је направљен договор Вашингтона и Приштине да ће Американци користити војну снагу у име Албанаца, а да ће Албанци испунити своја обећања.

 

“Имам лепа сећања на рад са њиховим лидерима. То не значи да је све што се дешавало у то време рата нешто што бих ја подржао”, додаје он.

 

Као оправдање за злочине ОВК Рубин наводи да је претња долазила од српских војних снага.

 

“Претња масовним покољем долазила је од српских војних снага. И да, ОВК је вероватно имала неке ствари које су испитане и сагледане, а које нису биле савршене. Али мислим да не треба да прекрајамо историју на ову тему”, каже Рубин.

 

На питање како види то што се челници ОКВ сада налазе пред судом због злочина, Рубин је казао да нема коментар.

(РТ Балкан, 11. 04. 2023)