Покрет за одбрану Косова и Метохије

Павлина пред концерт у Београду: Руси са Србима певају и кад не знају песму

© Sputnik / Гавро Дешић
Девојчица анђеоског гласа Павлина Радовановић из Ораховца, која је са својих тринаест година постала симбол отпора Срба на Косову и Метохији, одржаће вечерас у Коларчевој задужбини солистички концерт под називом „Најлепше песме са Косова и Метохије“.
 
Иако првобитно најављен као први целовечерњи концерт ове младе уметнице, Павлина је у разговору за Спутњик открила да је већ такву врсту наступа имала у Руском дому у Београду:
 
„Вечерашњи наступ ће бити другачији од онога у Руском дому по томе што ће бити више људи. Мала трема постоји, али покушавам да се фокусирам на то шта ћу изводити. Биће и пуно гостију. Међу њима моја старија сестра Слободанка Цока Радовановић, група Београдски синдикат, Милица Досковић… Наступамо у пратњи Великог народног оркестра.“
Претходне године Павлина је у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Македонији, Словенији и Русији одржала десетине хуманитарних концерата на којима је прикупљала средства за фрескописање цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, за децу са Косова и Метохије и за породице који немају кров над главом.
 
 
Уитана ко је њен певачки узор, Павлина се није много двоумила:
 
Тоше Проески. Стално сам певала ‘Зајди, Зајди’ и ‘Јано мори’. Мој први јавни наступ је био у Грачаници и певала сам песму ‘Јано мори’ од Тошета. Е ту сам стварно имала огромну трему“, каже девојчица за Спутњик.
 
Талентована извођачица етно и духовне музике имала је прилику да за Дан победе прошле године наступа у Москви.
 
„Захваљујући Руском дому ипрофесору Милошу Ковићу отишла сам у Русију. Била сам тамо три недеље, било је прелепо, обилазили смо манастире и музеје. Иако је Москва много већа од Београда, мирнији је град. Много ми прија та атмосфера. Манастири су ми били најзанимљивији. Изненадила сам се када сам сазнала да је Храм Светог Саве у Београду већи од Храма Христа Спаситеља у Москви. Али није битно шта је веће, битно је да су Срби и Руси браћа. Руси би са нама певали и да не знају песму“, објашњава Павлина.
 
За свој изузетан уметнички ангажман и хуманитарни подвиг, награђена је „Светосавском наградом“ Министарства просвете, плакетом „Најплеменитији подвиг године“ листа „Вечерње новости“, „Захвалницом“ руске организације „Бесмртни пук“ и „Благодарницом“ Руске православне цркве за наступе на московском Црвеном тргу и у Сретењском манастиру 2022 године.
 
Нашу саговорницу домаћа и страна штампа, описује као „чудо од детета“, и „громки глас са Косова“ који шири истину о животу Срба у Ораховцу и осталим енклавама на Косову и Метохији, а она за Спутњик каже шта за њу значи Косово:
 
„Косово је за мене темељ српског народа и српства и Косово је једно велико срце и душа у којој живимо ја и сав остали српски народ“.
 
Маша Радовић